vrijdag 27 februari 2015

de laatste week

We rijden weg uit Tenorio naar Rincon de la Vieja.
Hemelsbreed niet ver naar het Westen maar omdat de vulkaan ertussen ligt moeten we eerst naar het Zuiden om vervolgens weer naar het Noorden te rijden. Onderweg laten we de band plakken, spijkertje eruit. Het lijkt primitief te gaan band gaat gewoon in een bak water en dan belletjes zoeken. Maar heel effectief, in 15 minuten klaar voor 5 dollar.


Het landschap wordt ineens van groen naar geel. Het droogste deel van het land, de laatste regen is er tegen de oostkant van de vulkaan uitgevallen. Onze kamer is een omgebouwde scheepscontainer, die in de zon bloedheet wordt. En geen airco...

Rincon is een oude, maar nog actieve vulkaan. De vulkaan zelf mogen we niet oplopen, hij is te onrustig. We besluiten om niet de traditionele modderbaden etc te bekijken maar naar de verborgen waterval te gaan. Eerst een deel door het bos waar Else lelijk valt over een boomwortel. Pols pijnlijk maar niet gebroken.
Uit het bos stijgt het flink wel 30% maar het stormt echt vreselijk. Hoe hoger we komen hoe erger het wordt, wel windkracht 8! 
Hoever van de top weten we niet maar we besluiten om te draaien, het is te link met die wind.

De volgende dag rijden we naar de kust waar we in een prachtige Lodge terechtkomen, gerund door Nederlanders. Het is bloedheet maar het zwembad geeft verkoeling. 2 dagen vakantie, heerlijk. En mooie vogels! Topper is de motmot, mooi blauw met een lange dunne staart. Op 2 dagen scoren we die.

Oriol De Motmot!!!
Maandag rijden we terug naar San José, van de warme kust (33 C) via een stuk heet binnenland (38 C!!) over de pan-american highway (2 baans slechter dan de Groningerweg) naar de heuvels net buiten San José (21 C). Arine woont nu in een prachtige finca, een woonhuis met wel 12 kamers. Het moet nog ingericht worden maar het wordt naast woonhuis ook kantoor voor het bedrijf. De bedrijfsactiviteiten zelf worden ook in de toekomst vanuit San Isidro uitgevoerd.

Dinsdag is er de hele dag overleg over allerlei bedrijfszaken met o.a. de manager en Laura (vrijwilligerster) die uit San Isidro zijn gekomen. Tussendoor komt er nog bezoek van een extern bedrijf voor het demonstreren van een ERP-pakket. Drukke dag!Woensdag auto ingeleverd, teruggevlogen via Panama.

Een mooie reis maar wat hebben de Tico's het land duur gemaakt voor toeristen! Ik voelde me soms een lopende PIN-automaat. Park-entree vaak 15 dollar pp, vogelgids 35 dollar pp!! voor een ochtend. (Noot: een ervaren ingenieur in het bedrijf van Arine verdient zo'n 1200 dollar per maand).

Binnenkort foto's en filmpjes op picasa moet nog even wat selecteren uit de grote stapel (800+)

Geen opmerkingen: