zondag 28 januari 2018

De 3de week

De 3de week

Alweer.

Sinds de laatste blog 2 heel verschillende National Parks bezocht; allebei mooi op een andere manier.

In Tsitsikamma maken we de wandeling naar een waterval, een pad direct langs de kust half op een pad door struiken en half klauterend over grote rotsen. En de waterval heeft zelfs water! Alles in een schitterende omgeving.


Tsitsikamma is Xhosa en betekent: plaats met veel water. Dat klopt, want het regent hier best regelmatig. We doen een 'Canopy-tour' oftewel roetsjen tussen de bomen aan een staalkabel. Beetje regen maar verder leuk en erg hoog, die bomen zijn honderden jaren oud en gigantisch hoog. Ik had aan de kabel geen hoogtevrees maar op de platforms ertussen wel. 


Het hoogtepunt van de reis is Addo olifantenpark, vlak bij Port Elizabeth. We komen vroeg aan en maken in de middag met eigen auto al een eerste rit over prima vlakke dirtroad. Je kunt hier met eigen auto rondrijden, ook zonder 4WD, wat wel zo leuk is. Inderdaad een grote groep olifanten maar ook kudo, meerkat (stokstaartje),  bat-eared fox, zwijntjes, burchell's zebra's en een scala aan vogels. 


De volgende ochtend gaan we met een geboekte safari-tocht en we stuiten 2 keer op buffels en op 2 mannetjesleeuwen! Zit een heel verhaal achter want de rangers hadden 4 verschillende mannetjes uit diverse families gehaald met als idee dat zij elkaar zouden bevechten voor de vrouwtjes en dus de jongen doodbijten. Zo gaat dat in leeuwenland.

Maar deze 4 hebben 2 aan 2 hebben een band gesmeed, 2 territoria vastgesteld en verzorgen samen hun eigen vrouwtjes en jongen omdat ze beiden genetisch eigenaar zijn. Wat dus een overschot aan leeuwen in de hand heeft gewerkt!


We gaan die dag nog 2 keer op pad, 40 ha is niet snel verkend. En weer veel mooie vogels, hartebeest, kudo, olifant, zebra en wrattenzwijntjes. Vlak voor het onweer binnen (spoelen!). Vanaf de stoep van onze cottages kunnen we ook olifanten zien, hyena's horen, Cape Weaver die uit m'n hand eet...

De volgende ochtend doen we weer een rondje, helaas zijn de hyena's al in hun hol gekropen dus niet gezien. 


Daarna gaat het stortregenen en besluiten we vervroegd naar het Westen te rijden waar zon is. Ruim 600 km naar Swellendam. Maar veelal 100-120 km (tweebaans-)weg en niet druk.


Vandaag naar Stellenbosch gereden, één van de eerste Nederlandsche nederzettingen in de 17de eeuw. En wijngebied. Daarna naar Franschhoek waar de hugenoten heengevlucht zijn nadat het Edict van Nantes ongedaan werd gedaan a la Trump en de hugenoten weer vervolgd werden. Inderdaad ineens allemaal Franse namen voor de huizen, wegen en uitspanningen.


Via diverse bergtoppen met haarspelden naar Gordon's Bay gereden. Onderweg enkele reservoirs gezien, maar de stand van het water is bedroevend en zorgwekkend laag. 

De laatste 100 km is het verkeer enorm veranderd. Veel drukker, veel agressiever, veel meer bochten in bergen wat prachtige uitzichten oplevert. Maar veel inspannender. Blij dat ik 2 weken heb kunnen oefenen in links rijden!


We zitten nu in een guesthouse op de berghelling met uitzicht over de baai. Aan de verre overkant zien we Kaap de Goede Hoop. De bergwand is verbrand, het huis naast ons had een rieten dak en is total loss. Onderweg ook veel verbrande bergen en bossen gezien, de droogte heeft een een behoorlijke impact (naast het tekort aan drinkwater). 

Dit is onze laatste stop. Nog 2 dagen en dan is het terug naar huis.


Foto's ben ik aan het uploaden op (work in progress dus kijk morgen maar)

https://m.facebook.com/aartwedemeijer/albums/1912678555427815/?ref=bookmarks

--
Sent from Gmail Mobile op iPad/iPhone blog: http://aartw.blogspot.com

Geen opmerkingen: