dinsdag 11 juli 2017

Ingreep van bovenaf

Donderdag inderdaad naar de hoofdstad gegaan maar ik voelde me niet goed. grieperig, opkomende verkoudheid. Het is smorgens al vochtig en warm en dan zwetend de airco bus in naar de haven...
Ook de projectruimte en bar zijn altijd ijskoud.
Vrijdag spreek ik de dokter en die heeft een grote zak met pillen. Ik word uitgeroosterd voor zaterdag en zondag.

Maar de zaterdag wordt er niet gedoken, haven is gesloten. Reden eerst onduidelijk later op de dag wordt duidelijk: ingreep van de regering. Die wil Cubaanse duikinstructeurs​ op de boten hebben (nu zijn ze allemaal ingevlogen). Op zich nog wel te begrijpen er zijn meer landen waar een soortgelijke regel is. Maar er zijn geen Engels sprekende PADI instructeurs​ in Cuba.

Het duikverbod geldt zolang de exacte regels nog niet bekend zijn dus ook de zondag lopen hier tegen de 100 studenten en docenten rond (die wel 2-3 duizend dollar pp hebben afgetikt om hier te komen duiken).
Er wordt een honkbal toernooitje georganiseerd, Amerikanen vallen tegen.

Opwall overweegt te vertrekken naar Varkensbaai maar hoe verplaats je 100 mensen, is er genoeg hotel ruimte? Omdat het daar om duiken vanaf de walkant gaat gelden de nieuwe regels daarbij niet šŸ˜.
Kantduiken hier is waardeloos het is 3 meter diep omdat het voor de deur een soort binnenzee is.

Maandag gaat iedereen voor een duik hier voor de deur ik leid een groepje van 5. We zien 2 gouden spinnen en ik zie een jawfish (?) wegduiken. De rest van de activiteiten verregent.

In de zoveelste Stafmeeting geeft Dani aan dat morgen de beslissing valt en dan vanaf vrijdag verhuisd kan worden naar Varkensbaai. Of niet (en dan?).

Het lijkt erop dat het verhaal hierboven waarom de haven dicht is niet correct is maar de echte reden zullen we wellicht nooit weten. Alternatieve feiten? 

Ik besluit dat het genoeg is en boek een ticket naar huis, zaterdag ben ik thuis.

Einde Cuba blog.

Nog iets over de Lionfish
Ziet er mooi uit maar is zeer giftig, als een pen je raakt ga je net niet dood maar je krijgt enorme zwellingen wekenlang.
De vis kwam tot eind vorige eeuw niet voor in dit deel van de wereld, wel in AziĆ«. Ze is in Florida geĆÆntroduceerd (uit een aquarium?) en is nu uitgegroeid van new York tot ArgentiniĆ«.
Ze hebben hier geen vijanden, ze zijn ontzettende​ veelvraten en leggen 10 duizenden eieren per jaar.
Kortom een ecologische ramp.
Tijdens het duiken vangen we ze (met een speer, spectaculair gezicht!) en worden ze geanalyseerd voor de statistiek.

Geen opmerkingen: