dinsdag 14 januari 2014

Het wordt weer heet


We rijden langs de zuidkust, Great Ocean Road. Deze kust bestaat uit rode krijtrots, die hardere en zachtere stukken kennen. En krijg je stukken die afbreken en wegspoelen en stukken die blijven staan. Totdat...Otofoto tegen de zon in


Zo zijn er van de 12 Apostelen maar een stuk of 7 over. Dit heet de shipwreck coast, want het zuiden van Oz is de koudste kust, met harde stormen uit Antartica. Stukje rijden langs baaien met witte of rotsachtige stranden, koffie aan de boulevard en eggs Florentine (gepocheerde eieren met hollandaisesaus en zalm en avocado).

Het is mooi maar niet spectaculairder dan we elders hebben gezien. Wel druk. Vroeg in de middag schuiven we een leuke riviercamping op en cocoonen de rest van de dag.

De volgende dag rijden we het deel waar de weg op de kustlijn loopt, slingerend al naar gelang de limestone al is afgebrokkeld. Appollo Bay is druk maar daarna in Lorne komen we in een file! Het blijkt dat er een zwemhappening is (pier to pub race) waar duizenden mensen aan meedoen of naar komen kijken. We rijden snel de bergen in naar een microcamping in het national park. Met 5 auto's is het 's middags niet druk maar tegen de avond komen er meer en 's morgens tellen we 23 auto's en campervans, dubbel geparkeerd. Het is even laveren om eruit te komen.


King parrot male


Splendid blue wren, het blaauw is fantastisch blaauw.

Het is bewolkt maar het warmt op als we Melbourne rechts laten liggen en richting Alpine en Snowy Mountains gaan. We zijn nu 150 km. boven Melbourne in een vriendelijke, maar uitgestrekte campsite aan een rivier, omdat we een hook-up nodig hebben voor een nacht om al onze apparatuur op te laden. Ook de koelkast!

Na een korte rit op maandag zijn we nu op Mount Buller, 1600 meter hoog. En wachten we de hitte af die gaat komen, morgen 44 graden op zeeniveau. Alpine village is een ski-resort, nu is het rustig met groene weiden en skiliften die stilstaan. We boeken 2 nachten in het hotel.

We hebben nu ruim 6000 km gereden en zijn nu 700 km van ons eindpunt Sydney. Nog 8 dagen te gaan dus we kunnen lekker rustig aan doen. Maar het is bloedheet beneden, dus het is of in de bergen of direct aan de Oostkust aan zee.
Overdag kun je niet veel doen maar we maken een wandeling op de berg, start 06.30 en om 10 uur weer binnen.
Deze foto laat zien dat onder de verbrande bomen het jonge spul alweer omhoogkomt. Ze hebben hier een grote brand gehad in 2007 die nėt voor het dorp gestopt kon worden.
Branden zijn hier nu aan de orde van de dag, wat we in Nederland op tv-krant zien is het topje van de hete ijsberg. De awareness is hoog maar toch is het niet te voorkomen blijkt elke dag weer.

Wat lezen we voor rare berichten op NOS.nl over penningmeesters?


Observaties
Je ziet niet veel fietsers, meestal zijn het wielrenners op de weg of terreinfietsers. Maar nauwelijks commuters in dorpen of steden.
In de stad wordt vaak op de stoep gereden, dat is veiliger? Helm is verplicht.
Maar dan mag je wel op de vluchtstrook van de M1 rijden bij Melbourne, waar de auto's met 100 km langs je rijden.

Roken is in Australië een dure hobby. Een pakje sigaretten kost 26 dollar, dat komt op 66 eurocent per sigaret. Alle pakjes zien er hetzelfde uit: zwart met een afschrikwekkende foto van een uitgemergeld stervend mens. In het klein ergens de merknaam. De sigaretten worden in een winkel in zwaar beveiligde kasten bewaard, met grote posters erop van de helplijn, roken onder de 18 is verboden, etc.


Posted using BlogPress from my iPad

Location:Summit Road Mount Buller,,Australië

Geen opmerkingen: