donderdag 24 januari 2013

Fortissimo

Jodhpur centrum bestaat uit zeer smalle straatjes. Auto's zijn er verboden. Soms kunnen tuktuks elkaar niet eens passeren! Veel schaduw wel handig in de hete zomer.
Het fort torent hoog boven alles uit. En van boven ziet de stad er blauw uit. Blauwgeschilderde huizen tegen de zon en tegen de vliegen.

Het fort bestaat uit een groot aantal binnenplaatsen met gebouwen eromheen. Het paleis, dat echt groot is, bestaat uit smalle gangetjes en trapjes waardoor je van binnenplein naar een hogergelegen binnenplein komt, met nieuwe ruimten.
Elk gebouw had zijn eigen functie en ook regels wie er naar binnen mochten. Tot in de 70-er jaren was het nog in gebruik door de Maharadja. Het fort is zelfs nu nog in gebruik voor belangrijke ontvangsten door de koninklijke familie.

We worden al een beetje fortenmoe dus na 3 uur doorgelopen naar het centrale plein met de klokkentoren. Toeristengebied en grote druk om te kopen, tuktuk te nemen, etc. De verkopers zijn vasthoudend maar niet handtastelijk en ook gooien ze je geen beledigingen na zoals wel gebeurt in de noord-Afrikaanse landen.
Wat wel erg vervelend is, is het continue snerpende getoeter door auto en brommertjes. Als waarschuwing bedoeld maar het lijkt veeleer een eis om voorrang en de rest opzij te dwingen.

Met de nachttrein naar Jaisalmer en ook dit keer was het weer een belevenis. Hoewel we al een e-ticket betaald hadden moesten we 70 roepie bijbetalen (1 euro, 10%) omdat de prijzen ondertussen verhoogd waren. Maar voor 11 euro sliepen we 300 km prima nadat Aart wat dekens had gescoord bij de steward.

Jaisalmer is woestijn. Droge lippen en de zon gaat in het stof onder. Onze kamer is in een oud gebouw hoog op de muur van het fort, prachtig uitzicht. Een bed in een grote nis met 4 treden ernaar toe en een raam in een van de bastions van het fort.

We horen het vuurwerk en muziek vanwege de vele feesten vanwege de trouwpartijen. Het is het trouwseizoen! De avond/nacht voor het trouwen wordt de man al op een paard rondgereden door de stad, met dans en muziek begeleid. Niet echt een wilde vrijgezellenparty. Hele dorpsfamilies zitten bij de zilversmid om armbanden uit te zoeken voor de bruid.Het fort wordt bewoond door meer dan 2000 gezinnen het is gewoon een dorp. Met veel haveli's (herenhuis) als hotel/guesthouse. En enkele Jain tempels. Alles is hier gebouwd van zachtgele natuursteen, fijn bewerkt. Heel mooi.
Jaisalmer is relaxter dan we verwachtten. We zitten nu op ons mooie bed in de zon met een fles (Sula)wijn.

Morgen met de auto naar Bikaner, kamelen festival. Hopelijk zien we onderweg nog demoiselle kraanvogels.

- Posted using BlogPress from my iPad

Location:Jaisalmer,India

Geen opmerkingen: