woensdag 3 maart 2010

Fransz Josef gletcher

Moe maar voldaan drinken we bier en eten chips. Vandaag de route langs de gletcher gelopen, 3 uur bergop. En op school hebben we geleerd dat gletchers V-vormige dalen maken, dus het was steil, heel steil op sommige stukken. Met grote rotsblokken, 3 hangbruggen (Else's favoriet! not) en doorgangen door zijrivieren. Kortom, een hele klus maar toen we op het eindpunt waren, een prachtig en uniek uitzicht op de gletcher.
Bij terugkomst in de Spa gezeten (bubbelbad) om de spieren te masseren. Morgen wordt het afzien....

Zondag bij Evelijn en Age vertrokken. Liep allemaal wat anders (later) door de tsunami-waarschuwing die voor Nieuw Zeeland uitgeroepen was, maar in Nelson werd het niks. Logisch aan de Westkust, aan de oostkust hebben ze een golf van 1 meter gehad ook niet heftig.

We zijn naar het Abel Tasman park gereden, cabin gehuurd en een afspraak gemaakt met de watertaxi. Ze hebben in het park een goed systeem met watertaxi's die mensen wegbrengen en ophalen van de stranden in de vele baaien van het park. Je kunt een heel stuk lopen langs de kust en dan weer opgehaald worden van een volgende baai. Wij zijn teruggelopen naar de camping en toen vertrokken omdat de tent volgeboekt was.
Ergens 100 km landinwaarts een motelletje ingedoken.

De volgende ochtend ff paniek omdat Aart de sleutel in de auto liet liggen en de zaak opslot deed , de ass=^%$.
Maar de plaatselijke garagist kraakte de zaak in 10 minuten netjes. Omdat het regende doorgereden naar Fransz Josef en daar een perfect 10-Holiday cabin gehuurd. Wat dat betreft is NZ een makkelijk vakantieland, motels en B&B overal voor heel redelijke prijzen en goede tot uitstekende kwaliteit. En wandelen in dit land is een genoegen, goed aangegeven routes en geen muggen/vliegen die je opvreten.

Dat laatste komt waarschijnlijk door het vele gif dat hier gestrooid wordt tegen ongedierte, vooral possums (wasbeertjes) en ratten worden bestreden omdat die eieren van de kiwi opvreten. Onderweg zien we daar regelmatig borden over staan, van mensen die tegen het gifstrooien zijn omdat alles, ook het grondwater. vergiftigd wordt. Langs wandelpaden in de parken zien we ook regelmatig vallen staan, met een ei erin als lokaas.

Morgen naar de Fox gletcher en dan door naar Doubtful Sound (rare naam voor een fjord), dat wordt ons verste Zuidpunt van de reis.

Geen opmerkingen: