donderdag 18 maart 2010

De laatste dagen in NZ

Na een dik cooked breakfast van onze leraar Natuurkunde in Oamaru (aanrader dit B&B!), op zijn advies een binnenweg gekozen naar Christchurch. De Canterbury streek heeft wel iets Nederlands, Flevoland/NO-Polder. Vlak, uitgestrekte landerijen met koeien of schapen, soms wat landbouw. Lange rechte wegen.
In Methven vlakbij Mount Hutt een (perfect) Homestay geboekt. Dit dorp is een skidorp: 5 maanden druk, 7 maanden uitgestorven. De bergen zijn op 20 km rijden en liggen aan de Oostkant van de Fransz Josef gletcher. Ze waren achtergrond bij de opnamens van Lord of the Rings.
Hier een bergwandeling gemaakt, soms weer erg steil, weinig uitzicht, weinig vogels. De tweede dag langs een gorge met veel uitzicht op de rivier beneden en de (nu nog vrijwel onbesneeuwde) bergen.

Daarna doorgeden naar het schiereiland bij Christchurch via allerlei binnenwegen (moest van onze Tomtom). Banks schiereiland bestaat uit 3 vulkanen die half in elkaar liggen en scherp omhoogsteken uit het platteland. Akaroa ligt aan de baai (een kratermeer) en is een toeristisch dorpje. Van oorsprong gesticht door Franse kolonisten die te laat kwamen: de Engelsen hadden de zaak net beklonken met de Maori en waren eigenaar van Nieuw Zeeland. Maar in dit dorp wapperen franse vlaggen, hebben straten, hotels en restaurants franse namen. Op het politiekantoor staat: Gendarmerie. Hier geen rugbyveld maar een crocket-field. Maar het brood blijft even slecht.

We zijn een beetje moe van het reizen en lassen 2 luie dagen in. Klein bergwandelingetje, lang zitten bij een café waar ze overal bloemen indoen, zelfs in de wc, en overal levenswijsheden op de muur (beetje 60-jaren maf, dezelfde spreuken op de website) en lunchen in een bergweide. Het voorspelde slechte weer (met koude Zuidenwind) komt wel maar later dus we hebben de hele dag zon en lekker warm.
Op tv zien we de zwaarste orkaan van de laatste 20 jaar over de Oostkant van Fiji trekken. Waren wij daar niet 6 weken geleden? Ja, aan de Westkant.
We boeken telefonisch de toeristische bergtrein Christchurch-Arthurs Pass en krijgen allebei ouderdomskorting. Zijn we blij of niet?

Woensdag storm en regen. We rijden naar Christchurch en komen in het groene feestgedruis van de Ieren terecht: St. Patricksday! Blijkbaar wonen er een heel stel ex-Ieren in Nieuw Zeeland. De Guinness vloeit rijkelijk.
We shoppen wat, ontdekken een heerlijk japans eettentje, Else gaat naar het Cathedral Choir. Dat is compensatie want ze oefent in het geheel niet meer.

Donderdag met de trein naar Arthur's Pass geweest, een dorpje op 700 meter in de Alpen op de scheiding van Oost en West (Zuideiland). Een mooie tocht met mooie uitzichten. We maken daar wat klimmetjes naar watervallen maar die stellen niet veel voor. Het is droog er zijn allerlei waterbeperkende maatregelen afgekondigd.

Vandaag inkopen doen, auto uitmesten en inleveren, en inpakken. Zaterdag vliegen we naar Peking in 2 hops, totaal 15 uur in de lucht.

1 opmerking:

Evelyn zei

Ik had wel met jullie kunnen afspreken want Ben in chch vandaag en heb wat uurtjes op de airport doorgebracht. Mijn vlucht terug naar Nelson gaat zo, dus helaas. Goede trip nog verder!