zondag 14 februari 2010

Maori land

 


Ik zit in een Internetcafé dat me doet denken aan Ali (China): 150 PC's, merendeels bemensd door jongens die op hun stoel liggen en gamen. Één verschil: er wordt geen thee rondgebracht.

Auckland is toch wel verrassend. Het centrum is zeer heuvelachtig (oude vulkaanbergen), de bebouwing een mix van een paar zeer oude (originele?) gebouwen en veel moderne, veelal hoge, flats en kantoren. Door elkaar heen. Niet altijd heel mooi, sommige gebouwen lijken gebouwd door architecten met linealen als gereedschap.

Vanochtend de auto opgehaald, duurde even maar we hebben nu een afgereden Toyota. Tomtom gehuurd, dat is heel handig in een grote stad die je niet kent!

In het centrum doen we de city-tour by bus, lopen door de haven en kopen een ketting met nephriet ("green stone") voor Else. Green stone is voor de Maori van rituele betekenis.
Veel winkels maar niet overvol. Opvallend: vrijwel geen Maori gezien maar wel heel veel chinezen, wel 30% van de mensen op straat. Komt dat omdat het feest is? Morgen is chinees nieuwjaar, het jaar van de tijger begint dan.

De temperatuur is aangenaam ook 's avonds, een windje erbij. We slapen in een appartementenhotel, maar eten uit (mexicaans). Je kunt hier alles eten, wat dat betreft is het een zeer multiculti-stad.

------
Ontbijt in een vegetarisch restaurant met echt bruinbrood! Daarna naar het grote Auckland museum geweest, dat de historie van de Maori-cultuur uitgebreid in beeld brengt. Maar ook nog veel meer historie, cultuur, voorwerpen, natuur, oorlogen van NZ zelf. Je kunt er dagen rondlopen. Het is druk vanwege Valentijnsdag mogen de locals gratis.

Nu weer de stad in, morgen Noord naar de Bay of Islands.

Geen opmerkingen: