woensdag 13 februari 2019

1 jaar warmtepomp


Na precies 12 maanden kunnen we de balans opmaken van de inzet van de Elga.
Minder gas gebruikt: ruim 800 m3 minder (van 1575 naar 740).
-> besparing 55%

Meer elektriciteit gebruikt, schatting 1900 kWh (in het begin niet goed bijgehouden). Deels komt deze energie uit de poel van 'op jaarbasis teveel geproduceerde energie' (door de zonnepanelen), waar Greenchoice maar 11 ct/kWh ex BTW voor betaalt. Dat is ongeveer 800 kWh. De rest is gekocht tegen normaal (dag-)tarief +- 21 ct/kWh.

Als je dat uitrekent kom je onder de streep op een daling in energiekosten van ongeveer € 220. En daarmee de terugverdientijd op minstens 20 jaar....

De komende jaren wordt het terugverdienen wel beter omdat de elektrische energie veel minder in prijs stijgt dan de gasprijs.

Dan de vraag: bevalt het?
Nou, het valt niet mee. Ik heb de indruk dat het vermogen (max. 1 kW in en 5 kW uit, wat in de praktijk niet gehaald wordt maar blijft steken op 80-85%) niet genoeg is voor het huis. Bij 5 graden buitentemperatuur is aan aanvoertemperatuur (het door de Elga verwarmde water) nauwelijks 30 graden. Vloertemperatuur is dan nauwelijks 27 graden en dat is toch echt te laag om het huis op 20 graden te krijgen. Na 5 uur draaien is de kamer 19,5 graad na een nachtverlaging tot 19,5 graad. Dat schiet niet op.

Ook zijn er problemen in het gebied waar de CV-ketel en de warmtepomp 'samenwerken' omdat ze allebei ingeschakeld zijn. De warmtepomp gaat uit bij < +3 graden, de CV kan bijspringen vanaf 7 graden of lager.
Door diverse (technische) oorzaken gaat de CV vaak in storing als beide systemen zouden moeten werken en komt dan een periode niet bij terwijl het Elga-systeem dat wel aanstuurt en daar dus ook extra warmte van verwacht. Dit gebeurt veelal aan de 'randen' van de dag, dus in de ochtend (overgang van CV naar warmtepomp) en de avond (overgang van warmtepomp naar CV). Ik heb al heel wat uren geprutst en getest oa aan de pompsnelheid van beide systemen, maximum vermogen van de CV-ketel, aanpassing van temperatuur
gebied waar hybride samenwerking aan de orde is (3<>7graden), etc. Maar het is nog niet opgelost.

Dan maar snel de houtkachel aan

Geen opmerkingen: