zaterdag 13 april 2013

7 dagen achtereen duiken

Eden divers gaat 3 en dan gelijk 4 dagen duiken. Back-to-back. Ik ben nu 7 dagen achter elkaar onder water geweest, veelal de dezelfde plekken. Maar vissen zwemmen en vooral voor de grotere moet je geluk hebben. Er waren soms manta's maar als je 50 meter verder bent zie je ze niet. Dat overkwam mij dus...
Door een storm in het begin van de week, de zw-moesson komt nu op trek, was er ook veel stroming. En als je dan een paar meter verder wil is het vechten. Maar als je slim bent drift je met de stroom mee. Even stoppen om wat nader te bekijken is dan wel weer werken.

De laatste dagen had ik een gids met oog voor detail. Tientallen, soms microscopisch kleine slakken en wormen heb ik mogen aanschouwen. Nudibranch is Latijn, heeft niets met naakt te maken maar de longen worden dan buiten het lichaam gedragen, op de rug van de slak.
Ik geloof dat ik meer een vissen-duiker ben😳
Die heb ik ook wel gezien zoals jonge batfish, jonge boxfish, jonge rockmover wrasse. Wel bijzonder allemaal. Sorry voor het Engels weet geen nl-namen. Een muiter van een grouper, een Napoleon, een grote schildpad (hawksbill), Lobster, heremietkreeft. En nog veel meer. Het blijft mooi om de hoek en in de vele grotten zit van alles verstopt.

Wat me opvalt is dat er ongelofelijk veel gerookt wordt aan boord. Gelukkig is het dek open. 'Roken is lekkerder als je duikt' hoor ik zeggen. Maar je longen heb je wel hard nodig daar beneden. Op 30 meter is de druk wel 4 atmosfeer en dat is hard werken voor je longen.
Maar vanaf 6 uur wanneer we opstaan (7 uur eerste duik), is het flink doorhalen. Onbegrijpelijk.

Vooral Richelieu was weer erg mooi, aan het einde van het seizoen is er veel vis dus ook veel jagers en dat geeft spectaculaire beelden. Wolken glasvis die exploderen als een troep Travally's erin duiken. 50 barracuda's die rondcirkelen tegen dinnertime.
Over een maand begint de grote slachting. Dan wordt het natuurpark vrijgegeven voor de vissers, moesson-seizoen. En die vissen alles in één keer weg. Dus als je hier wilt duiken: kom laat in het seizoen. Dan heeft het zich weer enigszins hersteld.
Blijft toch een lastig op te lossen probleem tussen arme vissers en een industrietak die miljoenen binnenbrengt, maar niet bij de vissers. En vissers omscholen tot duikgidsen, inclusief Engels spreken, dat is lastig 😥

Op wereldschaal gaat het heel snel met de achteruitgang van haaien (vinnesoep), manta's, napoleon's etc. De Chinezen zijn beruchte vissers, Japanners ook. CITES-afspraken worden ontweken onder het mom van "wetenschappelijke missie".

Aan de wal is het nu songkran, het waterfeest. Overal wordt je natgegooid of met een natte poeder bestrooid. Heb al 2 keer onder de douche gestaan. Maar ach het is heet dus koelt lekker af...

Morgenochtend terugvliegen.

Geen opmerkingen: