maandag 16 april 2012

Weer terug in Addis Abeba

Ik ben weer terug in Addis. Op verzoek van Eshet MFI, nu via PUM.
Afgelopen zaterdag gevlogen en vandaag maandag aan het werk. Alles weer vertrouwd, zelfde werkplek, koffie van Hanna, stroomonderbreking.

Gisteren bij de Managing Director op bezoek geweest en uitgebreid gegeten (Injera met lam). Het was nl Pasen in Ethiopiƫ, dus ik heb nu 2x Pasen meegemaakt in een jaar. De orthodoxe kalender loopt iets anders dan de westerse, vandaar. Vreselijk stil op straat, het is echt een familiedag met eten en vooral bellen omdat dat bijna gratis is op een dag als Pasen. Alleen op de verzamelplaats verderop in de straat wat drukte van geiten- en schapenverkopers, maar aan de stapel huiden die her en der lagen was de grote handel al geweest...

Wat ik voor Eshet ga doen?
Een Microfinance company is eigenlijk een gewoon commercieel bedrijf, maar wel met enkele belastingvoordelen op voorwaarde dat ze geen dividend uitkeren. Al het verdiende geld (rente) moet teruggeploegd worden in de organisatie, uiteindelijke doel is om onafhankelijk te worden van fondsverstrekkers. Een bank heeft nu eenmaal fondsen nodig om leningen te vertrekken.
Eshet heeft dus aandeelhouders en een Raad van Toezicht. Maar die structuur is op papier aardig maar in de praktijk niet voldoende goed ingevuld. De  6 aandeelhouders hebben zichtzelf benoemd in de Raad van Toezicht! checks and balances, daar gaat het om.

Nu is er dit jaar een nieuwe wet en/of decreet gekomen die de lat veel hoger legt: minimaal 10 aandeelhouders, gestort kapitaal op aandelen veel hoger (TIER-1 kapitaal minimaal 1 miljoen BiRR), etc.
En dus moet Eshet daar aan voldoen of haar vergunning verliezen van de Nationale Bank. In dat laatste geval is het einde oefening.

Het rapport wat ik de afgelopen maand heb geschreven (bedrijfsplan) is al geaccepteerd door de Raad van Toezicht en als onderbouwing gebruikt bij de aanvraag van het RUFIP-II programma.

Het weer is anders dan een maand geleden, de korte regentijd doet toch nog zijn best al is het wel wat laat. Vannacht wat regen en net een forse bui. Deze regentijd is belangrijk voor de jaarproductie (en dus wel-of-geen hongersnood): ruim 40% van de bevolking leeft van de landbouw. Maar regen in Addis betekent nog niet regen op het platteland...

Nog wat foto's die ik in het vliegtuig heb gemaakt van een Somalische vrouw.

Geen opmerkingen: