zaterdag 4 februari 2012

4 dagen in de jungle

De laatste ochtend op de Galapagos nog naar het Darwincentre waar o.a. de reuze-Schildpadden die op uitsterven staan worden gerehabiliteerd. Er leven op de diverse eilanden verschillende soorten die waarschijnlijk van één bron afkomstig zijn, maar uit elkaar gegroeid zijn door de verschillende omstandigheden op de diverse eilanden.
O.a. Lonesome George gezien, de oudste en grootste reuzeschildpad op aarde. Zijn soort staat op uitsterven, hij is de laatste.

Terug naar Quito en de volgende ochtend om 5 uur op om te vliegen naar Lago Agrio. Nota bene op mijn verjaardag! Dan 3 uur bus en een boottocht van 2 uur op de smalle rivier en om 5 uur en 1000 bochten verder in de lodge aangekomen. Onderweg apen in de bomen, vogels en oerwoud, veel oerwoud.
We zijn in Cuyabeno Wildlife Reserve, gigagroot (oppervlakte half Nederland?), het Ecuadoriaanse deel van de Amazone. Bloedheet en vochtig. Jungle-geluiden. Maar opvallend weinig muggen, Else wordt nauwelijks gestoken en dus lijkt de malariakuur van honderd euro overbodig?
De lodge bestaat uit houten huisjes op palen rond een open eetplatform, ook op palen. Alles loopt hier eens per jaar onder. Eten bij kaarslicht.
Na het eten met als extra een verjaardagstaart vroeg naar bed.

De volgende dag de hele dag in de boot langs de rivier, eerst naar een dorp nog 2 uur verder van de bewoonde wereld, wat rondkijken en brood bakken van maniok met een dorpsbewoonster. Voor het recept kunt U mailen.
Daarna verder doorvaren naar een sjamaan, die uitlegt hoe hij zijn vader is opgevolgd. Lopendebandwerk, de ene na de andere groep meert aan, maar toch leuk.

Onderweg stoppen we regelmatig als er weer vogels, reptielen of apen gespot worden. Onze gids heeft goede ogen. Het is laag water, geen regentijd hier itt de Galapagos! Dus de stuurman moet goed kijken en regelmatig de buitenboordmotor optillen om hem niet in de soep te laten draaien tegen een boomstam. Die stammen liggen overal in de rivier, geen brandweer die ze komt wegzagen hier.

De volgende ochtend om 6 uur vogelen in het lagunegebied. Een gebied dat in regentijd onderloopt afhankelijk van de hoogte van de rivier à la Tonle Sap-meer in Cambodja en dus is de grond doorweekt, modderig en glibberig. We zien oa. 2 kleine toekans.
Daarna een wandeling op rubberlaarzen over een iets hoger stukje heet vochtig bos waarbij de gids op allerlei zaken wijst, zeer leuk en leerzaam. Meer vogels en apen.
Na de lunch analyseert Aart de zonnepanelen van de lodge en komt tot de conclusie dat het geheel anders moet. En zet dat op tekening. Maar als je weet dat het dichtstbijzijnde dorp met een beetje winkel 2 dagen reizen is, is het de vraag hoe snel de tekening realiteit wordt.

Eind van de middag piranha-vissen in de kano. Is heel simpel, stokje van 2m, lijntje van 2m, haakje en stukje vlees. Inleggen en binnen 10 sec. voel je trekken aan je stok. Haak aanslaan! 50% kans dat je er één aan de haak hebt. Met black&dekker-tandjes, de gids laat zien hoe je de heg ermee kunt snoeien. We vangen er beide één, onze kanogenoot 5!
(de andere 50% is: vlees kwijt, opnieuw proberen).
Daarna peddelen we rustig stroomafwaarts met de ondergaande zon naar de lodge. Prachtig.

Vandaag inpakken, 1000 bochten terug naar de bus en vliegen naar Quito. Dan met taxi naar Otovalo, nog 2 nachtjes en dan Amsterdam. Van +30 in de jungle naar -10 in de Nederlandse jungle!

Verrassing is dat onze 'oprijlaan' vrijwel geheel gesloopt schijnt te zijn. We gaan het zien.
- Posted using BlogPress from my iPad

Location:Pan American Hwy,Otavalo,Ecuador

Geen opmerkingen: