zaterdag 21 januari 2012

de hoogste plek op aarde

Baños is een toeristisch dorpje. Verrassend aantal massagesalons (in het nette), veel meer dan in bijv. Thailand. En ook veel groene baden, gevuld met grondwater uit de vulkaan. 'Vol met mineralen en vitaminen'.  
Eerste dag een bergtocht gemaakt, in begin steil omhoog naar het kruis. Daar verder via wat modderpaadjes naar Runtun, met geen uitzicht op de vulkaan door regen&mist. Afgedaald naar Maria de las Aguas Santas door een aantal keren de weg te vragen, bordjes stonden er niet. 
Van 1800 naar wel dik 2400 m gestegen, het ging best met de zuurstof.
Veel bloemen langs het pad van alle 4 seizoenen door elkaar.
Daarna de benen gemasseerd in het openbare bad, eerst warm en daarna het hete bad (dik boven de 30 graden). Lekker!

De volgende dag fietsen gehuurd en langs de rivier en watervallen bergaf gereden. Onderweg in een bakkie naar een waterval gegaan, griezelig eigenlijk gezien de technische installatie ... (Arend even foto kijken).
Aan het einde van de route versgemaakte empanadas gegeten en redelijk (iets te) gebruind weer terug met een pickup, fietsen incluis.

De volgende dag op tijd op het busstation maar de bus van 07.15 uur ging helemaal niet! Bale. Dus toen een taxi onderhandeld die ons via de flanken van de Tungurahua vulkaan naar Riobamba reed. De gevolgen van de uitbarstingen in 2011 waren duidelijk te zien, we reden door velden met lava en as. Veel leuker dan in de bus op de Pan Americana!

Bij aankomst in Guamote was de regionale markt al in volle gang. Het hele dorp was markt, straat in straat uit. En allemaal indianen (indigenas) met gekleurde poncho's en hoedjes.  Het echte Ecuador? 

'S middags een toer naar de vulkaan Chimborazo, 6310 m op het hoogste punt. Wij kwamen tot 5000 nogwat (met de auto, laatste stukje lopen in de sneeuw en dat was heftig genoeg). Beetje duizelig maar cocathee en popcorn hielpen.
Verrassing: de top van de berg is hoogste punt van de aarde, dwz het dichtste bij de zon! Door de draaiing van de aarde is ze afgeplat op de polen en dus op de evenaar groter in omvang. 3 punten in de wetenschapsquiz.


Onderweg naar deze slapende vulkaan striemende regen waardoor er modderstromen op de Pan American Highway ontstonden. Erosie is hier echt een probleem en in de regentijd is dat goed zichtbaar.

We sliepen bij Inti Sisa (link, werkt wellicht niet vanwege stroomprobleem?), een project dat o.a. opleidingen verzorgd, huiswerkbegeleiding voor de jeugd, pc-gebruik, etc. Al 20 jaar steunen zij het armste deel van de bevolking. Onderwijs is beperkt tot de lagere school en dan is het werken op het land. Door de begeleiding hebben de jongeren iets meer perspectief.
Voornaamste inkomsten zijn giften uit België. Daarvan onderhouden ze een soort buurthuis voor de cursussen met daaraanvast een hostel voor meer inkomsten. 

De stroom was uitgevallen dus romantisch diner bij kaarslicht en vroeg op bed.

Vrijdag naar Alausi en met de trein naar de Duivelsneus. Hier zijn de bergen zo steil dat de trein  op een bepaald momentmet een 'Z' naar beneden moet. Mooie uitzichten.

Daarna met de bus naar Cuenca, 4 uur voor $ 10 tesamen door mist en regen.


In bussen is altijd wel wat te doen. TV, verkopers van eten, kraaltjes met geneeskrachtige werking (Godlinze kwaliteit) en nu DVD met 3 B-films voor onder de 18. Zo kom je de reis wel door!


Nu in Cuenca, de plaats waar Aart al gewerkt heeft. Het regent zo nu en dan fors (regentijd) maar we doen het kalm aan.

Geen opmerkingen: