zaterdag 31 december 2011

Goed jaar voor zonne-energie

Vooral door het zeer zonnige voorjaar is de opbrengst van de zonnepanelen in 2010 fors, bijna 1550 kWh. Vrijwel een kwart van ons verbruik. Dat wordt volgend jaar nog meer omdat ik eind juli nog 2 panelen heb gekocht die dus maar deels (het meest bewolkte deel van het jaar) hebben meegedaan.

Voor de statistici: de opbrengst in 2011 was 712 kWh per kWpiek. Dat ligt dus nog duidelijk lager dan haalbaar is (900 moet haalbaar zijn) maar dat ligt dus aan de bijzet van de 2 panelen.

Uitgaande van een CO2-uitstoot bij opwekking van energie in de centrale van 630 gram per kWh is er dus 974 kg CO2 bespaard. Die 630 gram is discutabel omdat niet altijd alle CO2-uitstoot bij energieopwekking uit kolen is meegerekend: winning en transport van de kolen, transportverliezen van de opgewekte elektriciteit (koperverliezen).
De CO2-uitstoot voor het opwekken en transporteren van de zonnepanelen is in ongeveer 4 jaar 'terugverdiend', dat duurt nog even.

De prijs van zonne-energie gaat nog steeds omlaag, panelen zijn al te koop onder de 1 euro per Wattpiek (gecorrigeerde tekst nav commentaar waarvoor dank).
Ik betaalde bijna 2 euro/Wp, nog geen 2 jaar geleden! Terugverdientijd zonder subsidie is al onder de 14 jaar en gaat richting de 12 jaar. Deze tijd is erg afhankelijk van de (variabele) energieprijs en die stijgt nog niet echt. Wat wel stijgt is het vastrecht. Geheel in strijd met het principe dat steeds meer bij autogebruik wordt toegepast (de gebruiker betaalt) moet je voor energie meer betalen aan vastrecht ook al gebruik je minder. Dat ontmoedigt het installeren van zonnepanelen weer jammer genoeg.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

prijs is per Wp, 1 euro per Kwp wil ik wel een container vol van hebben

Joris zei

Ik kijk reikhalzend uit naar het moment dat het energiebedrijf de vaste aansluiting hier komt afsluiten omdat ik offgrid kan... een mens moet blijven dromen.