zondag 22 augustus 2010

De panelen staan en produceren energie

De afgelopen periode druk bezig geweest met het plaatsen en afregelen van de zonnepanelen.
Eigenlijk een fluitje van een cent, achteraf gezien. De 9 panelen netjes op hun 'stoelen' gezet, en aangesloten op de omvormers. Per 3 panelen één omvormer (500W). En die weer aangesloten op het 230 volt net. Van Arend kreeg ik een mooie systeemkast om de omvormers in te plaatsen, en ergens had ik nog een oude draaischijfmeter liggen, die zit ertussen en loopt nu netjes achteruit als er energie wordt geleverd aan het net. De eerste 100 kWh is nu geproduceerd, waarvan het meeste zelf gebruikt is maar ook nog 25 kWh teruggegeleverd aan het net.

 Hoeveel dit systeem gaat opleveren kan ik nog niet beoordelen. Theoretisch ergens rond de 1400 kWh per jaar. Terugverdientijd wordt dan ongeveer 15 jaar (hier mooi te berekenen). Als ik wel SDE-(overheids-)subsidie had gekregen zou dat ongeveer 8 jaar geweest zijn.
De ideale 'hoek' moet ik nog eens goed instellen, hij is te variëren tussne de nul en 65 graden. In de winter is het optimum 65 graden, maar in de zomer heb je te maken met directe instraling (optimale hoek in augustus 40-50 graden) en diffuus licht doordat wolken de zon afschermen. In dat laatste geval is de optimale hoek veel minder, 20 graden. Zicht op de hemel levert dan het meeste op. Tjaa, wat is nu optimaal?
 
Er is heel wat te doen rond die SDE-regeling:
- een groot deel van het aangevraagde en toegewezen subsidiegeld wordt of minder niet gebruikt en stroomt weer terug naar het potje in Den Haag;
- De kosten voor installatie worden erg opgedreven omdat er allerlei extra randvoorwaarden worden meegegeven. Zelfdoen/installeren is bijna niet mogelijk. De subsidie stroomt indirect weer weg naar de installateurs, terugverdientijd loopt daardoor ook weer op;
- Er ligt een limiet op de subsidiabele energie die geproduceerd worden (850 Wattuur per geïnstalleerde 1000 Wattpiek), terwijl de huidige zonnecellen wel meer produceren (tot wel 1 kWh/kWpiek)
Kortom, of je nu zo blij moet zijn om in de SDE-regeling ingeloot te worden.............

Overigens krijg ik wel subsidie, van de provindie Drenthe, 20% van de investering cash back. En zo te zien zonder allerlei extra voorwaarden. Prima regeling.

Nu verder experimenteren met een draaibare opstelling. Ik heb al een fietswiel gekregen, dus het begin is er. Alleen, hoe krijg je dat draaibaar naar de zon, voor 10 panelen? Daar moet ik nog eens stevig over nadenken.

Meer fotoos op picasa

Geen opmerkingen: