dinsdag 13 oktober 2009

het MT komt eraan! we bezoeken weer een dorp

Gisteren tot 11 uur bezig met het voorbereiden van vandaag, dat was een lange dag!

Vandaag de aanzet gemaakt voor het oprichten van het managementteam.
Ujwala, Dewika en ik hebben gesproken met 3 mensen die nu al veel doen in de organisatie op het gebied van management van Inkoop, Productie, voorraadbeheer en marketing/verkoop.
We hebben uitgelegd welke activiteiten er plaatsvinden in de 3 afdelingen en gevraagd of ze daarvoor verantwoordelijk willen zijn. En dat willen ze.
Een grote stap op weg naar het decentraliseren van de sturing in de organisatie. De sturing komt nu heel erg op Ujwala aan en nu het steeds maar groeit wordt dat teveel. En komt ze niet toe aan wat ze graag wil, andere dorpen bezoeken en die aan laten sluiten op het initiatief zodat meer mensen geld kunnen verdienen en een zelfstandig bestaan kunnen opbouwen.

Eind van de middag een bezoek gedaan in een dorp waar leerproducten worden gemaakt.
De mensen waren er echter niet, ze waren naar een bazar in Delhi om te verkopen.

Wel waren er de vrouwen die handwerkproducten gaan maken. Dat kunnen ze nu niet goed maar binnenkort is er een training van een week door een engelese universiteit waarna een universiteit uit Delhi 3 jaar het project begeleidt.
Zo goed als de vrouwen uit Kashmir zullen ze nooit worden, maar op de lokale/regionale markt valt best wat te verkopen als ze meer kwaliteit maken.
Overigens is er speciaal voor de komende training een werkcentrum gehuurd in het dorp door Dastkar Ranthambhore, zodat het ongestoord kan gebeuren (geen kinderen etc.)

Het rijden naar de dorpen is een gebeurtenis op zich. De breedte van de weg is gelijk aan de Stenhorstdijk. Dus moet er vaak uitgeweken worden om te passeren en dat geeft veel getoeter en chickengames. Maar ook cowgames want die zijn heilig en moeten dus ontweken worden. Maar het gaat nog steeds goed....
Openbaar vervoer en goederentransport is schaars en wordt verzorgd door bussen (mensen tot op het dak), jeeps (niet uit de engelse tijd!), tractor en kameel.

De landerijen zijn redelijk vlak en nu ook erg droog/stoffig (regentijd is voorbij en was slecht). De meeste oogst is net van het land. Mensen leven van de landbouw en enige veeteelt, ze slepen de beesten mee naar het land en weer terug naar het huis.
Geen groots bestaan, er is soms wat elektriciteit maar ook zijn er donkere dorpen. GSM is wel overal, dat is natuurlijk makkelijker aan te leggen dan vaste telefoon.

In de dorpen wordt er veel aan de huizen gewerkt. Komend weekend is het Diwali (lichtjesfeest). Huizen en vloeren (buiten) worden geschilderd. Een heel werk, eerst wordt de vloer geƫffend met vloeibare koeienstront gemengd met stro en daarna komt de tekening erop. Dat is keihard als het gedroogd is en houdt het goed in de regentijd.

Bon, tijd voor een douche en diner.

1 opmerking:

Anoniem zei

Aart & Ujwala,

Happy Diwali for you and the co-workers at Dastkar. I know it symbolizes luck and good fortune for the business community.

Warm regards,

Jeroen
SharePeople