zondag 21 februari 2010

Torere en Rotorua

Zaterdag was er een Haka-festival bij Torere, een soort voorronden voor de landelijke finales. Veel Maori,


veel eet- en spullententjes en natuurlijk een (omsloten) deel waar de optredens plaatsvonden onder toezicht van een jury. Er mochten in dat deel geen fotoos gemaakt (toegang $10..) maar met een tele heb ik er wel een stel gemaakt.

Het gebeuren staat in het kader van het bewaren van de Maori-cultuur. Maar afgezien van de optredens zie je niet veel traditie meer (is mijn mening): geen Maori-groet (voorhoofd&neus tegen elkaar), weinig Ta Moko-tatoeages (zie wikipedia). Maar het is duidelijk wel een ontmoetingsplaats van Maori-families. 95% van de aanwezigen was Maori. En de spreektaal was ook Maori, niets geen engelse vertalingen.

Daarna na Rotorua gereden, van de kust af naar het Zuiden.

Rotorua is een gedeelte van Nieuw Zeeland waar het vulkanisme aan de oppervlakte komt in de vorm van geisers, fumarolen, modderbubbelbaden, etc. Er zijn geen actieve vulkanen op dit moment maar de afgelopen 100 jaar hebben ze hier wel een aantal uitbarstingen gehad.

Toen we stad inreden roken we de zwavel al. Ook het badwatervan onze private whirlpool ruikt licht zwavelig. (we zitten hier luxe)
Zondag naar Waimangu geweest een gebied dat de laatste 100 jaar een aantal uitbarstingen heeft gekend (diverse dorpen zijn onder de as verdwenen in 1886, sinds die tijd nog maar 2 toeristen verdwenen), en een geiser heeft gehad die 400m hoog spoot. Maar dat deed hij maar 4 jaar toen was t over. We hebben een groot deel van de route gelopen en op het kratermeer gevaren. En er waren ook leuke vogels te spotten.

We lezen dat de regering gevallen is. Vanaf down-under ziet dat er toch anders uit kan ik je zeggen, ver van me bed show. We komen er niet voor terug.
Overigens vinden we dat deze reis een beetje een Pensioen in Zicht (PIZ-)cursus voor Else is dus we gaan kijken of het "rugzakje" van de Hanzehogeschool hiervoor aangesproken kan worden.

We gaan afzakken naar Wellington, eind van de week de boot naar het Zuidereiland.

1 opmerking:

Anoniem zei

Tja, welke onderdelen van een cultuur moet je ook in stand houden? Da's sowieso een nogal conservatieve gedachte waar je in de huidige wereld niet veel mee opschiet. Je trekt wellicht wat extra toeristen met zo'n lieve knuffel groet.
Wel een aangename PIZ cursus dus, jullie onderneming.
Blijf vooral genieten. De wereld draait door, wat of wie er ook valt.
Groet,

Jos