donderdag 4 februari 2010

Fiji

Fiji!
Het was ver maar we zijn blij dat we het in één keer gedaan hebben.

Nu kijken we uit over een wit zandstrand met palmen met daarachter een ondiepe groenblauwe zee met riffen. In de verte het hoofdeiland Fiji met hoge oude vulkaanwanden waar de wolken zich vormen. Ik word er poëtisch van!

De reis begon goed. Buurman Anno wilde ons wel naar het station brengen omdat sjouwen van de koffers in de sneeuw ons niet beviel op voorhand en we ongerust waren of de bus op tijd zou zijn. Het sneeuwde maar via binnenweggetjes op tijd op het station en op tijd op Schiphol. Anno nogmaals bedankt.
Laat op Londen Heathrow door file in de lucht dus snel de bus naar Terminal 1 en daarna stevig doorlopen. Wij haalden het, maar bagage kan niet sneller lopen en haalde de overstap niet ....
Naar Los Angeles (LA) was rustig vliegen behalve bij de Zuidpunt van Groenland. Daar kwamen we echt los van de stoel. We vlogen vrijwel op met de schemering pas tegen de landing werd het echt donker buiten. En het bleef 2 Februari.
In LA dus geen bagage. In de USA moet alle bagage op de band en daarna opnieuw ingechecked worden en je moet zelf ook het land ingaan, ook al ben je transfer naar een ander buitenland. En 10% van de bagage gaat open bij de douane. 600 meter verderop weer ingechecked en een waanzinnige veiligheidscontrole. Veel in rijen staan, dus. Hoeveel keer ik daar ticket + paspoort heb laten zien weet ik niet meer, stelletje paranoïden bij elkaar zeg.
De nachtvlucht naar Fiji ging verder prima, Else werkte een paar mensen van de stoelen en ging languit slapen. Om 5 uur lokale tijd geland precies 12 uur tijdverschil met thuis. Maar wel 4 Februari terwijl we 2 februari vertrokken waren uit LA. Een dag kwijt.
In de computer is de bagage teruggevonden in Londen, die wordt nu nagestuurd. Gaat minstens 48 uur duren. En dan moet het van het vliegveld naar ons komen. Fingers crossed.

In een busje naar de haven waar gelukkig een hoop winkels zijn dus snel de basisbehoefte aan spullen gekocht: tandenborstel, onderbroeken, T-shirt, sandalen, zwemkleding. Ging prima, zelfs nog tijd voor een echte capucchino.

Maar we missen veel dingen zoals fototoestel, verrekijker, duikspullen, een kam!

De flora van fiji is zoals we het kennen van de kust van Kenya: flametrees, kokospalmen en mangrove. Bougainville en hibiscus, frangipani. Inmiddels mynah-birds gezien, red-vented bulbul en een grote fruitbat (vleermuis), spanbreedte 35 cm.
De katamaran-speedboot deed er ruim een uur over, langs heel verschillende soorten eilanden: palm-en-mangrove, of kale vulkaanheuvels, of een perfecte cirkel, met bomen in het midden en een rand van wit strand. De derde stop was ons Bounty eiland. Overgestapt in een pendelbootje en even later werden we met gitaarmuziek en schelpenslinger verwelkomd.
We hebben een 'beach-bure', een in Fiji-stijl ingericht huisje in de tuin, met trapje naar het strand, en uitzicht op het rif. Fiji-stijl is vooral het dak met palmblad aan de buitenkant, en aan de binnenkant balken versierd met geometrische patronen in touwknoopsel en beschilderd dak. verder erg westerse luxe. Ruim, kingsize bed, met ligstoelen en hangmat. Er is hier alleen het hotel met 33 huisjes. Je loopt binnen het uur het hele eiland rond over strand en rotsen.

Je kunt snorkelen en duiken, lezen en er worden activiteiten georganiseerd als "sulu(=omslagdoek)-knopen", groene kokosnoot proeven, krabben-racen. Zeewater is 29 graden. Relaxed! Er zijn hier honeymooners en oudere stellen. Als je in de laatse catagorie valt, wordt aangeraden veel boeken mee te brengen.
Een lange nacht en Aart is nu naar zijn 2e duik. Volgens de locals wordt het vandaag heet, maar er staat een forse passaatwind, dus best te doen. Ik (Else) heb nog niet veel meer gedaan dan in de zee en in de hangmat liggen, maar ga vandaag ook manden weven of proefduiken in het zwembad of snorkelen bij een nabij gelegen rotspunt. En misschien vanmiddag (met bergschoenen, want die hebben we wel) naar de top klimmen. Dat jullie niet denken dat we lui worden of zo.
Tot slot wat statistieken
tijdverschil exact 12 uur (zomertijd Fiji); we gaan niet later naar bed maar wij staan eerder op dan jullie.
reis van deur-tot-deur 38 uur, zuivere vliegtijd 22 uur
Temperatuur 32 graden hoger dan bij vertrek
We zijn 36 kilo lichter dan bij vertrek :-))
we zijn 17 graden witter dan de ander toeristen hier
we hebben 120 (e-)boeken meegenomen en nu ook hier en niet in de bagage.

2 opmerkingen:

DorienB zei

Ik ZIE het voor me: spierwit, met bergschoenen aan de voeten, bij zwembad, e-books lezend. Ongekamd.
Veel plezier!

Enno - PF5X zei

Aargh, ik ben jaloers ... Gelukkig zijn jullie op een bestemming waar je weinig kleren nodig hebt gelet op het te gekke klimaat daar !
Hoe heet dat eilandje waar jullie zitten (coordinaten ?). Kan ik het even op Google Maps opzoeken.

Veel plezier en verbrand niet ...

-- Enno