donderdag 11 februari 2010

De laatste dagen op Fiji

Van ons resort naar Suva gereden aan de Z-Oostkust. De hoofdstad en een grotere plaats dan Nadi. De markt op geweest en een Museum gedaan. Doorgereden op de King's Road die overgaat van asfalt in dirtroad met kuilen en soms wasbord. Door de binnenlanden wat op zich een mooi stuk was, soms een dorp maar verder veel bos, rivieren en open stukken met koeien. Zowel europese als indische koeien.
We dachten verder de hele middag op dirtroad te rijden maar na 50 km en enkele fragiele bruggetjes werd het weer asfalt en zoefden we naar ons resort aan de Noordkust. Een huisje in een tuin met flame-trees, bloemen en een restaurant met uitzicht op zee. Kon minder.

Onderweg heel veel scholen gezien, op engelse leest gestoeld dus uniforme kleding en discipline: regelmatig stonden rijen leerlingen buiten voor de klassen die dan gingen beginnen. Oversteken in een rijtje. Er zijn leerlingen van het eiland maar ook van alle andere eilanden in de buurt (bijna 300), die dan hier intern verblijven.
Het schooluniform is meestal klassiek fiji, d.w.z. een omslagrok voor meisjes en jongens.

De inwoners bestaan uit de Polynesische Fijiërs (groot en donker) en Indiërs die met valse voorwendselen in de 19de eeuw hiernaartoe zijn gekomen/gelokt als plantagearbeiders. En nog wat andere volken in kleinere hoeveelheden (o.a.chinees).
Er zijn dan ook 3 geloven: Christelijk (in alle substromen die er bestaan, wie ooit in Nigeria is geweest kan zich daar iets bij voorstellen....), Islam en Hindoeïsme.

Ons resort ligt aan de punt van een schiereiland, vanaf het terras een mooi uitzicht over zee. Ons huisje staat in het bos onder de flame-trees.

De volgende dagen weer gedoken (4 grijze rifhaaien, enkele joekels van barracuda's, maar ook 6 japnners die snel door hun lucht heen zogen dus niet al te lang onder water konden blijven). En snorkelen alleen was het zicht vlak onder de kust matig (3 meter max).

'S avonds een lomo-diner, waarbij het vlees&groenten gestoomd zijn in een grondoven (zie fotoos op Picasa, komen later); daarna een 'originele' dansgroep.

Het moet gezegd worden: de luxe van het leven in resorts went snel :-)

Vandaag de terugweg naar Nadi, auto inleveren en vliegen naar Auckland (AKL), waar we rond 22 uur aankomen. Een nieuw (en koeler) hoofdstuk!

1 opmerking:

Dorien zei

Else! in die hangmat! dat doe je expres om ons jaloers te maken. Wrijf het er maar in ;-)
En hier .... gisteren is er verse sneeuw gevallen. We zijn aan de 8ste week sneeuw begonnen.
Groetjes, Dorien(B)