donderdag 18 februari 2010

Awakeri hotsprings

liggen ten Zuiden van Auckland, vlak boven Rotorua.

We zijn vanuit Auckland eerst naar het N-Oosten gegaan, naar de de Bay of Island. Daar is ooit de vrede gesloten tussen de Engelsen en de stamhoofden van de Maori, wat meteen de onafhankelijkheid van Nieuw Zeeland betekende. Dat gebeurde in Waitangi. Een treaty-house met prachtig uitzicht, een maori-voorstelling (waar Aart de haka heeft geleerd), een oorlogskano waar 80 roeiers en 55 krijgers in kunnen (van hout! te groot voor een foto.) Hebben we een paar uur rondgehangen.

Daarna naar de Westkust gereden (het Noordereiland is niet breed) naar het Waipoua Kauri Bos. Een kauri is een boom met een lange levensduur (tenminste, als ze niet voortijdig omgehakt worden... In 1920 was dat voor 98% al het geval). Een Kauri boom kan wel 1000 jaar oud worden. De Tane Mahuta is de nu de hoogste (51m) en is 14 meter in omtrek, geschatte ouderdom 2000 jaar. Een prachtig bos, slingeractige wegen om de vulkanen en de scherenkust heen.

Na een nacht slapen in een mooie B&B naar het Kauri-museum. Die bomen waren groot zeg, dat is wel te zien op de fotoos. Maar tevens de schande van het land, nu vrijwel alles gekapt is. Leuk museum met veel info over het pioniersleven.

Via Auckland Zuid naar het schiereiland Coromandel gereden. Een kustweg met links de zee en rechts vulkanisch gebergte, begroeid met prachtige bomen, varens, bloeiende bomen en ander groen spul.

En nu dus in Awakeri. Morgen een dagje niks of een bergwandeling, we hebben eigenlijk iets te veel gereden. De wegen zijn redelijk, veelal 2 baans, soms met 1-baans bruggen over een rivier. Maar de wegen slingeren tussen de vulkanen door dus het schiet niet altijd op.

In dit hotspring-park hebben we een basis hut: 2p-bed, keukentje, koelkast en tafel. Gratis vliegen erbij. Dit soort voorzieningen zijn overal te huur en omdat het hoogseizoen voorbij is, beschikbaar. Na een duik in het hete (38 graden) zwembad drinken we NZ-wijn en eten gerookte mossels gekocht in Coromandel-dorp. Super groot en Super Lekker!

De begroeiing op het Noordereiland is tropisch met palmen, boomvarens, canna's, agapanthus, hibiscus, mannentrouw (goed gespeld?). Mede door de droogte van de afgelopen maanden beginnen de bladeren en eikels soms al te vallen. Vogels zijn schuw (in de rui?) maar ik heb de Kookaburra al gezien!

Nog wat opvallende zaken:
- we zien veel meer (hollandse) koeien dan schapen! (Maar de kaas is klote)
- plaatsnamen etc. zijn veelal Maori, moeilijk te onthouden
- veel dooie possums (wasberen) op de weg; dat is hier ongedierte
- mooie landschappen: soms alpen met vulkanisch ronde bergen, soms italiaanse kust. Er is veel kust met veel inhammen, prachtig.

Het weer betrekt wat, soms wat druppeltjes. Maar warm (zeker 23C).

Geen opmerkingen: