dinsdag 12 augustus 2014

Zanskar klooster ronde

Padum (Zanskar-vallei)


Allereerst de opmerking dat het verrassend is dat er hier internet is, maar het gevoel daarbij is het opzuigen en blazen van stroop door een rietje. Dus geen foto's.


De vallei is echt heel groot, wel 20 bij 20 km. Met verschillende dorpen en veldjes ertussen met peultjes, gerst, bietjes, kool etc. 


Ans is weer beter. Vandaag na een rustig ontbijt op de tempeltoer. Een rustige route van asfalt brengt ons naar het klooster van Karsha. Men is hier ijverig bezig de dorpen te ontsluiten door allerlei wegen te bouwen. Straks is het mogelijk om vanuit Leh in een paar uur rechtstreeks naar Padum te rijden. Dat zal hier veel veranderen!


Aangekomen bij het klooster is het een hele klim om boven te komen. Ans blaast de longen uit het lijf, maar ze komt boven. We komen in een prachtig goedverzorgd klooster terecht die tegen de berg is aangebouwd. Het is het grootste klooster van Zanskar. Het zicht vanuit het klooster is prachtig. We kijken uit op ronde of ovale veldjes waar van alles op wordt verbouwd. Omdat er geoogst wordt is het verschil in kleuren mooi om te zien. Binnen ziet het er helemaal heel mooi uit. We komen net op tijd binnen voor het gebed en de ceremonie die er omheen hangt.


Na Karsha rijden we naar Stongde. Ook hier veel wegwerkzaamheden voor een vierbaansweg. De werkers zien er heel donker uit en komen waarschijnlijk uit Bihar.

De weg naar het klooster is geasfalteerd en boven aangekomen zien we een klein eenvoudig klooster. Hier wonen nog 25 monniken van boven de 50. Het klooster ligt boven op de top en kijkt uit over de vallei. 950 jaar oud en veel restauratie voor de toerist van de toekomst. 

In het dorp zelf blijkt net een crematie te zijn geweest van een monnik. Daardoor zijn er veel mensen op de been, dus houden ze meteen maar een veiling om zijn goederen te verkopen. De prijs viel ons tegen: o.a. voor 2 rollen wol 40 cm breed en 4 meter lang? werd 3500 roepi betaald (€45).


Op de terugweg 2 liftende monniken meegenomen, moet kunnen! 

Daarna Padum onveilig gemaakt, Aart naar het internetcafe en Gerdalies en Ans aan de tomatensoep. Rondgewandeld door de velden om Ans een plezier te doen. kan ze tenminste foto's maken.

Geen opmerkingen: