donderdag 31 januari 2013

Shrekawati

Shrekawati is een streek van vergane glorie. Er werd veel geld verdiend t.t.v. de Zijderoute en rond 1900 zijn er prachtige huizen gebouwd met binnenplaatsen die van binnen en buiten werden voorzien van fresco's, van goden en helden, maar ook treinen, auto's en alles wat nieuw was.
Toen treinen en havens belangrijker werden dan kamelenkaravanen verhuisden de rijke kooplieden naar Bombay of Calcutta en verarmde het gebied. De mooie statige huizen werden niet meer onderhouden en vervielen. Sommige zijn nu wel onderhouden of gerestaureerd en dus te bezichtigen, soms zelfs als hotel in gebruik.

We hebben 5 dagen een privé auto met chauffeur gehuurd omdat openbaar vervoer moeilijk is.

De eerste nacht in een fort waar we als privé gasten werden ontvangen door de thankar, de kasteelheer. Nou ja, hij bezit de helft van een wat haveloos fort, de andere helft is van 2 andere takken van de familie.
Suite van 10 bij 10. Zie de fotoos. De gastheer onderhoudt je bij aankomst, voor het diner en ontbijt. Bediendes krijgen commando de bagage te dragen, warm water op de kamer te brengen, ons te begeleiden naar de bezienswaardigheden in het dorp. Heel speciale ervaring. Downton Abbey op z'n Indiaas.

Daarna naar Nawalgarh waar we met vlag en wimpel werden ontvangen zie foto. Mooi hotel in wat eens een familiekasteel is geweest, heel wat luxer (lekkere douche!), maar niet zo bijzonder als gister.

In het dorp in de Podar Haveli uitgebreid geïnformeerd over de goden van het hindoeïsme en de gelaagdheid in het kastenstelsel: allebei een complex gebeuren! We weten nu hoe Ganesh aan zijn olifantenkop komt en waarom je tot hem als eerste moet bidden.
Het gebouw was prachtig onderhouden.

Donderdag naar Jaipur waar we het grote fort/paleis net buiten de stad zien, beetje Chinese muur aandoende omgeving door de muren die over toppen van de heuvels lopen.
Chaotische binnenstad maar onze chauffeur blijft redelijk kalm al toetert hij ook veel.

Het verkeer
is chaotisch en gevaarlijk.
In de steden is het veel getoeter en spelletjes op de kruispunten om voorrang te hebben. Groot wint. Het getoeter van auto's en brommers is veelal zinloos omdat het niet sneller kan, in de smalle straatjes staat het vast en dan helpt het echt niet. Honden, koeien, tuktuk's, wandelaars, uitstallingen van winkels, krappe bochten.

Zodra je de stad/dorp uitkomt gaat het sneller maar er zijn veel drempels, soms niet goed zichtbaar van afstand. En er zijn de bussen, die van 2-baans wegen makkelijk 3-baans wegen maken. Levensgevaarlijk, zoals van de week is gebleken bij Bikaner waar 2 Nederlanders in een ongeluk tegen een bus zijn omgekomen. Chicken games in the middle lane.
Op de snelweg lopen koeien, schapen, geiten, er rijden overladen tractors die natuurlijk ingehaald moeten worden. Vandaag op de 4-baans weg hadden we tegenliggers op onze helft, omdat de middenberm kilometerslang dicht is. Rechts en links inhalen. En die bussen.

Sommige van de slechtste dingen in India zijn overblijfselen van de Engelsen:
Links rijden
Administratie: wat we soms moeten invullen in een hotel is niet te geloven.
Porridge: Havermout pap bij het ontbijt juk!
Thee die zo zwart is dat je lepel er in oplost.

Morgen naar Rantambhore, weer een landelijk omgeving. Fijn!- Posted using BlogPress from my iPad

Location:Jaipur,India

Geen opmerkingen: