zondag 3 februari 2013

3 dagen Ranthambhore

In Jaipur s'avonds nog weer een huwelijksprocessie gezien.
Dat gaat als volgt.
De bruidegom gaat met een hele groep, uitgedost op paard of mooie wagen naar de bruid. Door de stad heen, loopt de hele groep al zingend en dansend en met harde muziek naar de bruid.
Daar vindt dan het feest plaats. Na middernacht wordt er officieel getrouwd en het feest gaat dan door maar meer in (groot) familieverband. De volgende dag is er ontbijt en lunch.
Het totaal kan wel 2-3 dagen duren, hangt van de rijkdom af natuurlijk.

In Ranthambhore aangekomen afgesproken met Ujwala de directrice van het textielbedrijf waar ik in 2009 gewerkt heb. Zie foto's op picasa 2009.
De creatief ontwerpster Devika uit Bangalore was er ook en met z'n vieren gepraat en gelachen.
Wat is de organisatie nog weer verbeterd! Er is zelfs een workflowmanager die de hele productiestroom monitort, het middenkader werkt nu goed samen en ze kennen hun eigen taken en verantwoordelijkheden.
De productie en verkoop zijn in die 3 jaar verdubbeld oa. door export aan de HEMA.

Natuurlijk zijn er de nodige problemen en de zaterdag zijn we met Ujwala in overleg over een Bedrijfsplan tot 2017. Doel is de omzet tot 20 miljoen Roepie op te krikken (nu 13) zodat nog meer vrouwen (nu al meer dan 200) hun geld kunnen verdienen met werk. Eigen geld.
De empowerment die dit met zich meebrengt is zichtbaar. De cultuurverandering die plaatsvindt is geweldig: geloofsbarrières en kaste-indeling worden doorbroken, vrouwen praten met mannen die niet hun familie zijn, geboortebeperking wordt besproken, onderlinge financiering komt tot stand met 99,9% terugbetalings-discipline.
Geen liefdadigheid maar werken voor je geld, kwaliteit leveren en verkopen.S middags schrijven we enkele stukken (ook wel prettig om gewoon weer even iets nuttigs te doen!) die we 's avonds met Ujwala bespreken als we bij haar thuis dineren.

Zondags weer terug naar het bedrijf waar we afscheid nemen en fors inkopen doen. We spreken af dat we via mail verder samenwerken aan het Bedrijfsplan, wellicht gaat Aart terug via een pum-aanvraag.

S middags doen we wat iedereen hier komt doen, een tocht in het park om de tijger te zien. Speld in een hooiberg zegt de gids, en dat blijkt ook zo te zijn. Maar veel beesten, vogels en natuur.

Morgen naar Agra met de trein.

- Posted using BlogPress from my iPad

Location:Ranthambhore

Geen opmerkingen: