maandag 16 januari 2012

We zakken af

Zo ongeveer dat de laatste feestganger verdween kwamen wij het restaurant in voor het ontbijt. Vroeg op, naar de vulkaan Cotopaxi. We werden opgehaald door Roberto, die uitstekend Engels spreekt en waarmee we de hele dag over allerlei zaken praten.
Een tussenstop bij de 'flying dutchman', maar omdat de KLM dat verbiedt heet hij nu de 'biking dutchman'. Hij leidt ons door zijn tuin met oa. Een knoeperd van een avocadoboom. Daar halen we mountainbikes op en rijden door naar de Cotopaxi die op de top ruim 5800 m hoog is. Een vulkaan in relatieve rust, zoals er zovele zijn in Ecuador.

Via de Panamerican highway komen we bij de ingang van het park en kopen eerst nog extra spullen zoals een muts en handschoenen. De entree is verlaagd naar $2 (van 10!!), bijzonder.


27 km verder op 4500 m hoogte komen we op de parkeerplaats aan. We rijden door een maanlandschap achtige omgeving, hoge bergen, grote open vlaktes. Prachtig, doet mij denken aan de reis door Tibet met Arend en Akkie (en nog iemand maar zijn naam heb ik verdrongen).Vanaf de parkeerplaats kun je nog 300 m omhoog klimmen naar de refugio voor een stempeltje, maar op 4600 m houden we het voor gezien. De wolken vallen razendsnel naar beneden en het zicht is ineens weg. Het lopen op die hoogte viel overigens wel mee. Hijgen, natuurlijk, maar te doen.
Dan stappen we op de mountainbikes en 'vallen' in 13 km ruim 1000 m naar beneden. Hard in de remmen knijpen, prachtige vergezichten, wind langs de oren. Een belevenis.Na de lunch begint het te regenen en stappen we uiteindelijk af. En worden naar haciƫnda La Cienega gebracht, een prachtig oud gebouw met binnenplaats. Hier overnachten we in een grote kamer met open haard, na een copieuze maaltijd begeleid door een lokale band.

Vandaag in Banos aangekomen. Een stuk Zuidelijker en ook lager, nog maar 1800 m. Met de bus gedaan, is makkelijk en goedkoop (1 dollar per uur). Niet altijd snel want ze rijden door dorpen om klanten te vinden en verlaten dan de hoofdweg.

Morgen een forse bergwandeling op het programma.

Foto's op picasa bijgeplaatst.

Geen opmerkingen: