dinsdag 24 januari 2012

5 dagen Cuenca

Dat lijkt lang maar is omgevlogen.
Zaterdag de stad 'gedaan' zoals een aantal kerken, musea en markten. Er is hier voor auto's nog meer éénrichtingsverkeer dan in de stad Groningen maar in de spits zit de zaak redelijk muurvast.

Zondag met Diego (directeur van het bedrijf waar ik in November heb gewerkt), zijn vrouw Lorena en hun 3 kinderen naar het park Cajas gegaan.
Het hele park is net zo groot als Drenthe, als je verdwaalt komt het niet goed.
Door de hoge ligging veel water dus overal beekjes en riviertjes en zo'n 260 meren en meertjes. Op 3800 m hoog een wandeling gemaakt rond het meer (zonder kinderen, zie foto), dat was niet licht. Bewolkt maar geen regen, mazzel! Daarna naar een restaurant en forel eten, heerlijk. Een geweldige dag, op de terugweg lagen de kinderen over ons heen te slapen. Die kinderen zijn echt schatjes.

Maandag een dagtocht naar Ingapirca, het grootste Inca-overblijfsel in Ecuador. Niet te vergelijken met Machu Pichu, maar daar zijn wij nooit geweest, dus dit wilden we wel zien. Gebouwd in de vorm van een poema (heilig beest voor de Inca) en bovenop een Cañari- heiligdom dat aan de maan was gewijd. De Cañari aanbaden de maan, de Inca de zon. Maar op een of andere manier moeten ze verwand zijn geweest, want hun talen komen deels overeen. Stukje van de Incaweg loopt erdoor en verder zijn er overblijfselen van paleizen, werkruimten van de heilige maagden, die het fijnere weefwerk deden en beeldjes maakten voor rituelen en die zo nu en dan ook werden geofferd, denkt men. Een graf van een priesteres, begraven met 10 metgezellen en veel juwelen en vaatwerk. En natuurlijk het hoogste platform, met Incamuren (heel nauw aansluitend) en een platform om de zon te aanbidden. Ook grote stenen met gaten erin om de dagen, weken en maanden te tellen: een steen met 28 gaten, een met 13 gaten, een met 7, zo kom je het jaar rond. Interessante trip.
Nog een vage poging gedaan om het dorp van ons PlanNederland-kind te vinden maar de gids kwam ook niet uit de beschrijving van het dorp.

's avonds uit eten met Hendrik en zijn vrouw Fernanda. Hendrik is de PUM-contactpersoon en doet ook veel andere projecten. Veel praten, eten en drinken, een geweldige avond!


Dinsdag naar een echte Panamahoeden fabriek geweest, die hoeden worden nl. in Cuenca gemaakt! Voor mijn verjaardag kreeg ik er één kadoo van Else. Daarna nog wat sightseeing gedaan en vanavond nog een borrel drinken met Fausto, een zendamateur. Morgenochtend op bezoek bij Diego op het kantoor van Segproser, om de voortgang van het project te bespreken en dan in de bus naar Guayaquil aan de kust en door naar de Galapagos!

Dat wordt weer een heel andere ervaring. We zijn wel weer toe aan wat natuur.

Qua weer hebben we wel geluk, als het regent (hard!) zitten we droog. Maar het is absoluut regentijd.

- Posted using BlogPress from my iPad

Location:Calle Larga,Cuenca,Ecuador

Geen opmerkingen: