donderdag 17 februari 2011

Routine sluipt er al in


Na 4 dagen is er een zekere routine ontstaan: om 7 uur op, ontbijten, dan met z'n 4-en naar een duikplek. De jongens gaan hun eerste duik doen en Netty en ik snorkelen een klein uur. Dan gaan wij naar huis, douchen, haar wassen, lezen en de lijster voeren met stukjes appel op het balkon. De mannen gaan naar een andere plek voor hun 2e duik. 's Middags, na het stikstof-slaapje van Aart, een gezamenlijke excursie, dan borrel op het balkon (een oog openhouden of we de 'green flash' zien als de zon ondergaat), diner in ons eigen hotel of buiten de deur, om half tien thuis, nog wat lezen of blog schrijven en naar bed. Vandaag was het heel helder en inderdaad een green flash (errug kort) en we zagen Curacao nu liggen.

Er zijn zo nu en dan variaties (Ger ging vandaag naar de Rotary, Aart naar een zendvriendje PJ4LS, Netty en ik lunchen in een hotel met restaurant aan het water) maar het snorkelen en duiken wordt er altijd wel omheen geplooid.
Gistermiddag naar het Gotomeer gereden om flamingo's en andere vogels te zien. Flamingo's met jong (is grijs, en wordt roder naarmate hij meer krill heeft gegeten), leguanen, niet veel vogeltjes want luidruchtige amerikanen. De terugweg ging door Rincon en langs de noordkust, omdat de weg aan de zuidkant van het eiland een 'point of no return' heeft:daar mag je niet terug,maar alleen maar verder. De foto is van de antennes van de wereldomroep: Aart helemaal blij.

Gordijn antennes van Radio
Nederland Wereldomroep
Langs de noordkust ook petrogliefen van indianen gezien. Niet zo veel, tegen het plafond van een grotje geplakt en beschermd door tralie.
Het landschap is groener dan normaal: het heeft de laatste maanden veel geregend. De afgelopen dagen ook wat, maar het zijn zachte regenbuitjes en niet koud. Eigenlijk wel een goeie temperatuur, maar klam natuurlijk. Vandaag was het weer droog en heet. Het landschap oogt echter wel heel droog: veel cactus en andere soorten die droogte kunnen verdragen. Zou je niet verwachten van een eiland midden in veel water.

Morgenmiddag gaan we met z'n allen een bootduik doen: d.w.z. de mannen duiken, de dames snorkelen. We gaan naar Klein Bonaire, dat we vanaf ons balkon zien liggen. Bonaire maakt een flauwe bocht en in de omarming daarvan ligt het kleinere eiland. Daardoor zijn sommige snorkelplekken beter beschermd tegen de golfslag van de zee dan andere.

Het duiken gaat geweldig. Van de kant, even uitzwemmen naar het rif, drop-off. Vandaag heel lang op 25m rondgekeken: schildpad, murenes in verschillende kleuren, garnalen en heel veel koraalvis, drukdruk. Zicht is prima. Ook het snorkelen is prachtig. Altijd papagaai-vissen: turkoois met groen en geel en oranje. Er zijn verschillende soorten met verschillende kleuren die ik nog niet goed uit elkaar kan houden, maar allemaal even mooi. En kleine paarse visjes met lichtgevende stippen. en lila-met grijze visjes en geel gestreepte en zwartgestreepte sergeant=majoors. Vandaag veel soorten koraal: hersen koraal en pijpen en hertengeweien en een grote waaier. Fun fun.

Morgen haalt Ger zijn Nitrox aantekening en kunnen Aart en hij nog meer bodemtijd maken en minder duf van de stikstof.

Geen opmerkingen: