dinsdag 15 november 2011

vragen vragen vragen en.... vragen

De eerste 2 dagen zitten erop. En zoals altijd in het begin is het vragen stellen, nogmaals vragen stellen en soms op een andere manier (dezelfde) vraag weer stellen. Dat is mede noodzakelijk omdat ik geen Spaans spreek en alles vertaald moet worden door de vrouw van Diego (de Directeur. Soms gebruiken we google translate. Na 2 dagen krijg ik wel een beeld van de situatie en dat is enerzijds heel positief (het bedrijf groeit heel snel) maar anderszijds negatief: de groei gaat te snel en het bedrijf moet zich her-inrichten om de groei bij te houden, te kunnen sturen en de kwaliteit te bewaken. Een uitdaging!

Diego is heel open in de antwoorden en de gesprekken zijn heel plezierig. Als ik suggesties doe (misschien al te snel maar ik kan me soms niet inhouden) noteert hij die en geeft direct terug wat hij er van vindt.
Het bedrijf is nu ongeveer 250 mensen in omvang en levert beveiligingsdiensten aan andere bedrijven: voor de universiteit, voor banken, voor grootwinkels, voor restaurants, overal zie je ze staan (van Segproser of de concurrenten). Soms ook VIP-bescherming maar dat is klein in omvang. Politie is vrijwel onzichtbaar hier. Groot probleem is (vind ik) de uitstroom van personeel: ruim 30 bewakers (van de 220) vertrekken er per maand, de helft daarvan heeft er korter dan een maand gewerkt, de helft daarvan weer korter dan week!
Ook de taakverdeling in het bureau is niet meegegroeid met de omvang, Bijv. Diego doet nog steeds zelf alle salaris-betalingen is 3 dagen werk per maand.
HRM is een onbekend fenomeen, je wordt aangenomen als bewaker, krijgt bedrijfskleding en een wapen en dan wordt je ergens neergezet. 12 uur per dag, 6 dagen per week. Inwerken, training, coaching, instructie over gedrag.....? geen tijd voor.

Het kantoor is op 7 minuten lopen van mijn hotel, dat is wel leuk. Trap af naar de rivier (over het bruggetje, rondweg over bij het park). Het hotel is prima, veel toeristen en ook als eens door een PUM'mer onder handen genomen. Er zijn nu nog 2 PUM;mers en 's avonds gaan we met z'n drie├źn op een terrasje zitten om praten en drinken wat. Alcohol doe ik nog voorzichtig mee, nog steeds heb ik wat hoofdpijn door de overgang naar 2500 meter maar het gaat al beter. Eten is prima, in dit land is de lunch de centrale maaltijd dat is wel ff wennen.

Het oude centrum ligt op 5 minuten lopen van mijn hotel. Unesco heeft dit centrum als world heritage aangewezen en dat is terecht: oude gebouwen zoals kerken en huizen meer dan 2-300 jaar oud. Bevolking is een mix van indianen(-afstammelingen) en kruisingen met de blanken. Sommige -oudere- vrouwen lopen nog in de originele klederdracht (wijde rok, hoedje), maar dat is niet veel meer. Blanken zijn in de minderheid alhowel hier veel pensionado's wonen vooral uit de USA. Die kruipen in serviceflats bij elkaar met een bewaker ervoor....

Ecuador is een zeer arm land maar hier in de stad zie je toch wel rijkdom op straat en in de winkels. Buiten de stad zal het wel heel anders zijn, wellicht dat ik het weekend met de groep olv de PUM-vertegenwoordiger op stap ga naar de bergen (tot wel 4000m hoog). En dus dan zie waar de armoe is. En hopelijk ook vogels en andere dieren.

Vanmiddag op pad geweest naar de Universiteit om te kijken of er postacademiale cursussen zijn in bedrijfsmanagement en leiderschap. Maar niemand spreekt Engels dus dat werd niks. (wat dat betreft mis ik mijn persoonlijke tolk die nog in Peize zit). Wel fotoos gemaakt zal ik uploaden (op de blogwebsite klikken op de foto bovenin).Geen opmerkingen: