vrijdag 10 juni 2016

Bijna alweer een week

De tijd gaat soms heel langzaam.
Of het nu komt door de ramadan weet ik niet zeker want ik kan niet vergelijken met vorige week. Maar zaken gaan hier langzaam, mensen gaan hier langzaam.
Op het kantoor staan veel diepe banken en stoelen. De hele dag zitten daar mensen, staf en andere mensen die binnenlopen. Lezen krant en zijn bezig met hun smartfoon. Soms komt er iemand binnen die gaat vervolgens alle kamertjes af en alle mensen krijgen een hand: ca va? oui ca va?
En dan ploft ie ook in een diepe bank.En pakt zijn telefoon.

Er is geen koffie, geen thee, geen water geen koekies: ramadan. Best wel gevaarlijk, 14 uur zonder water in deze hitte, overdag wordt het makkelijk 30 graden binnen. In de auto wel warmer. En toch niks drinken. Ik drink wel, pak mijn fles water, draai me om en drink. Wel 2 liter per dag en 2 biertjes (in het hotel).

Dinsdag een aantal mensen op kantoor gesproken, supervisors voornamelijk. En gevraagd naar wat recent financieel materiaal (jaarverslag, kwartaalverslag). Dat is er niet, oja wel van 2013...tja.
De praktijk is dat de Directeur/eigenaar (80% van de aandelen) financieel alles beslist in samenspraak met een externe accountant en verder niemand weet hoe het er financieel voor staat. Maar die accountant is even niet bereikbaar...

Woensdag weer op pad geweest, nu veel verder buiten Dakar (maar het is nog steeds Dakar, ongeveer zo groot als provincie Utrecht.) Bij een grote olieraffinaderij heeft Jaguars de bewaking aan de buitenkant maar op het binnenterrein en de hoofdingang zijn 2 andere bedrijven ingehuurd. 3 totaal dus. Lijkt vreemd maar schijnt te maken te hebben met het scherp houden gezien vanuit de opdrachtgever, in termen van geld en kwaliteit.

Over het algemeen zijn de hoofdwegen prima, asfalt zonder gaten(!), soms 4-baans. Wel veel drempels in wat stedelijker gebied en die zijn erg hoog, ze werken heel effectief! En natuurlijk veel rotondes (Senegal was vroeger een Franse kononie), die op een aantal plaatsen tot dikke files leiden. Want de voorrangsregels zijn niet heel duidelijk, of juist wel: hoe dikker de auto, hoe meer voorrang.
Aangezien de ventilatorriem gebroken was kwamen we in de file met een kokende motor te staan. Al met al dus een hete dag.

Aan het eind van de middag nog met de directeur/eigenaar gesproken die zijn toekomstplannen uitlegde: hij wil naar zijn boerderij om minder stress te hebben en het bedrijf overdoen aan de jongere generatie.Dat is helder, dus moeten we de management-structuur gaan inrichten daarvoor.

Donderdag de swot gedaan het bekende management-truukje. De genodigden waren de belangrijkste mensen die de toekomst zouden kunnen zijn maar er kwam niet veel uit. Het kwam er op neer dat mijn kijk op de zaak niet bestreden werd, input vanuit hen was marginaal. Dat wordt wat als zij het management moeten gaan doen in de toekomst.

Vrijdag is natuurlijk in een islamitisch land gebedsdag dus het zal vanmiddag vanaf 1 uur (begintijd ongeveer 9 uur, in de praktijk 10 uur) wel erg stil zijn hier. Nog stiller?

1 opmerking:

Enno - PF5X zei

Ik lees hier vrij veel tekst TUSSEN de regels ... Hoe lang mag je je pogingen nog blijven doen daar ?

Groeten, Enno