zaterdag 17 november 2012

Terug op de wal


Vertrek op de 13de. Geen bijgeloof maar toch.. Terwijl ik dit typ (op de boot, net na het avondeten) gaat het licht uit omdat er problemen zijn met de energievoorziening. Donker is niet erg maar geen airco in de slaapkamer vannacht is minder.
De boot is van de zomer verbouwd en nog nét niet af. Het mengen van Nitrox is nauwkeurig werk maar het lukt nooit om precies 32% zuurstof te krijgen omdat het mengmachien niet goed werkt.

Veel te laat vertrokken we naar de Similan eilanden. De volgende dag 4 maal gedoken bij de diverse Similan eilanden, niet spectaculair maar het zicht is zeker 20 meter. Het koraal herstelt wat maar er is ook nog veel grijs gebroken dood spul, wellicht ook door vissen met dynamiet. Ik heb een privé gids dat is fijn. Er is grote groep Tsjechen die geen woord Engels spreken, 2 Spanjaarden en verder wat Amerikanen en Denen. Maar onder water merk je daar niet veel van.

De eerste duik een fout gemaakt, zaklamp in mijn zak gedaan zonder polsbandje om te doen. En toen ik aan boord van het schip klom na de duik... Geen lamp meer. En dan is de zee erg groot om ff te zoeken 😭

Op de tweede duik Elephant head een paartje sealeave ghost pipefish gezien, bijzonder! Google maar eens. In de nachtduik een zeester die heel snel aan het kruipen was op het koraal, meestal zie je die niet bewegen. En veel rode oogjes (crab en shrimp).

Verder niet echt bijzondere vissen gezien, wel scholen Travally, Barracuda, tonijn, zeeschildpadden en veel kleiner spul. Vanmiddag een mantis garnaal die schijnen uiterst sterk te zijn.

Ēén na laatste dag, op weg naar Richelieu rock: koffie is op! En dat na een zware ochtendduik met veel stroming. Nog veel in te regelen op het schip.

Richelieu rock
De top is net onder het wateroppervlak, maximale diepte 30 meter. Een rotsformatie midden in de zandvlakte van de zee. Overvloedig begroeid met vooral paars zacht koraal. Veel verticale wanden met gaten en spleten.
Dat trekt veel vis. En dus een prachtige duikstek. We zoeken en vinden kleine beesten zoals de tigertail seahorse, mantis shrimp, boxer shrimp, cleaner shrimp, multiband pipefish, crab, heremite crab, boxfish. Ook grote zoals morene's en potato grouper. En ondertussen zwemmen scholen barracuda over ons heen, voor het diner! Diverse octopussen en sepia's. Complexe verhouding veel mannetjes en maar één wijfje? en dus veel kleurspel op hun lichaam.
Dit is toch wel de duikstek van de Amanden Sea.
We doen 3 duiken en vooral de schemerduik is mooi, duizenden vissen jagers en gejaagden zwermen in scholen om ons heen. Net voor donker komen we boven.

Vandaag een diepe duik op een onderwaterrots maar door de stroming mis ik de zebra-haai op 40m diep. Hij zwom weg zodra de eerste mensen om de hoek kwamen. Daarna nog het wrak. Dat was heel leuk met veel morene alen, een joekel van een lobster en een heel mooie naaktslak. Dan met enige vertraging naar de haven (de motor van de boot viel uit).

Dat was het voor ditmaal. Duiken blijft leuk, maar een ander gebied de volgende keer. Morgen uitgassen en maandag terugvliegen.

Geen opmerkingen: