maandag 23 april 2012

weekend Aksum

Vliegen naar het noorden betekent opstaan om 05.30. Maar dan ben je er ook om 8.30 en heb je een hele dag.
Aksum (Axum) is qua ontwikkeling veel verder dan Lalibela. Het centrum is schoon, geasfalteerd, brede trottoirs met veel terrasjes. Niet veel verkeer, vooral kleine tuktuks en ook fietsers! 

Eerst in de richting gelopen waar iedereen heen liep. Dat bleek dus de weekmarkt te zijn.
Vooraan vaste winkels maar verder naar achter, op een open vlakte, de boerinnen uit de omgeving die hun producten verkopen. Op zeildoek, in tonnetjes onder een paraplu tegen de brandende zon. Ruim 80% van de bewoners leeft van landbouw, inkomen ligt op 1-2 dollar per dag. En daar moeten ze soms uren voor lopen.
Dit is een zeer droog gebied, 9 maanden geen regen ook nu niet terwijl het in Addis nu regelmatig regent. Probeer dan maar eens producten te maken die enige kwaliteit hebben om te verkopen.
Foto's maken was lastig, mensen wilden niet en het licht is keihard. Ik zet ze op picasa link onderaan.

Na de lunch met een busje naar de historische bezienswaardigheden buiten de stad. Het koninkrijk Axum heeft lang geregeerd over een gebied tot in Egypte en daar zijn de resten nog van te zien zoals graftomben en de beroemde pilaren. Maar door latere veroveringen is veel historisch materiaal vernietigd en sommige delen van de historie zijn onbekend.

In de oude kerk weer (net als in Lalibela) tekeningen met verhalen. En ook een oude bijbel in Gheez die in doeken gewikkeld is, maar die ik bij uitzondering mocht fotograferen 
Later kon ik van jongens op straat nog originele bijbels kopen; dat heb ik maar even gelaten.

Na de excursie nog enkele straten 'achteraf' ingelopen wat altijd hilarische beelden oplevert, kinderen die om je heen hangen en geld en pen vragen en hun taal willen oefenen. Een groep vrouwen die groot ingekochte voorraden weer onderling verdeelden, met lijstjes en administratie. Ook hier geen slechte kwaliteit woningen, en drinkwater lijkt ook redelijk beschikbaar.

'S avonds met 40 mannen in een klein zaaltje voetbal gekeken en toen naar bed. Moest eerst wel gif spuiten want eerder was ik gebeten door een  vlo. Dat kun je verwachten...

De volgende ochtend vroeg rondgelopen. Het is nog steeds Pasen voor de orthodoxen, dat duurt dus 2 weekenden! Maar ook het gewone leven gaat door. Voorbereidingen voor een trouwerij was leuk om te zien. Terrasjes werden uitgerold. 

Om 9 uur alweer naar het vliegveld en om 13 uur thuis. Onhandig schema van vluchten.
Op de terugvlucht via Gondar was de Rift-vallei duidelijk te zien. Langzaam scheurt Ethiopiƫ in twee-en.

Maar leuk om er te zijn en om het te zien. 12 jaar geleden toen we een rondreis maakten door heel Ethiopiƫ werd dit stadje overgeslagen vanwege de oorlog met Eritrea dat op 100 km ligt. Wellicht de reden dat er veel geld in het stadje gepompt wordt, om de bewoners vast te houden? Volgens Dereje, Operation manager van Eshet, komt dat omdat de president daar uit die buurt komt. Qua toerische attractie is Axum wel minder dan Lalibela vind ik.

Weer verder met het werk, schiet behoorlijk op maar daar blog ik nog over.Geen opmerkingen: