dinsdag 28 september 2010

Bezoek aan Safrudi (voor het acroniem zie de website)

Vanochtend en bezoek aan het bedrijf Safrudi. Met de taxi 1,5 uur naar downtown Manila. De taxi-chauffeur wilde de files op de grote wegen ontwijken en crosste straatje in, straatje uit. Op kruispunten wordt chicken-game gespeeld, toeteren helpt dan (??). Beetje misselijk kwam ik aan.

Safrudi is al meer dan 40 jaar geleden opgericht door een Belgische non. Het is zowel een fabriek als een handelshuis. En ook heeft het programma's lopen voor community building, gezondheidszorg-ontwikkeling op het platteland en ook organiseert het seminars waar opleiding-cursussen worden gegeven als boekhouden, bedrijfsplan maken, product-ontwikkeling, etc.

De laatste drie jaar draait de fabriek-het handelshuis quitte dus komt er niet veel geld vrij om het sociale programma  uit te bouwen. De crisis laat zich ook hier voelen, alsmede de zware concurrentie uit China, Vietnam, Indonesi√®. Die landen kunnen soms tot 1/3de van de prijs zakken die de Philipijnen moeten vragen. De geleverde kwaliteit is volgens de kopers wel boven nivo.

En probleem is hoe bereik ik de kopers (bedrijven) in Europa&USA. Het bezoeken van Fairtrade-beurzen in Europa (bijv. in Februari in Frankfort) is duur en het rendement is er niet altijd naar.

Na een uitgebreide presentatie (zie ook website, die upgrading behoeft) nog gesproken over de rol&relatie tussen Safrudi en WFTO-Asia.
aandacht voor de presentatie
Dan weer met de taxi terug. Omdat het nu geen spitsuur was wat meer op de grote weg gereden maar het blijft macho-driving.

Dus nu weer op naar mijn straat-eettentje hier vlak achter, prima kwaliteit voor 1 euro.

Omdat de directrice van WFTO pas na donderdag beschikbaar is, schijn ik donderdag een extra vrije dag te hebben? Kijken of we die nog nuttig kunnen maken, ofwel in een bedrijf ofwel met een tour in de omgeving. Ik wil wel eens een vogel of een groene boom zien.

Manila is naar verhouding redelijk schoon (weinig afval op straat), maar geen vogels, weinig groen, en veel smog omdat het nauwelijks waait.
(meer fotoos op Picasa gezet)

Geen opmerkingen: