woensdag 8 februari 2017

Ruim een week onderweg

S middags een fietstochtje langs het meer gemaakt. Het water wordt al eeuwen gebruikt voor irrigatie in de omgeving. Veel mooie vogels gezien en mensen die aan het zwemmen waren. Het doel was een beeld van een koning of een wijze, de meningen verschillen. Wijze koning kan blijkbaar niet, hoewel hij een bibliotheek heeft gebouwd.


Zondag op de fiets de oude stad bekeken. Veel oude beelden en stupa's van wel 1000 jaar oud. Sommige nog heel maar ook veel in verval. Wel heler dan in Anuradhapura, maar ook van een eeuw later. Verval gaat hard in dit moesson-klimaat. Lunch met samosa's in een klein tentje op de hoek. En verder lui, het is ook vakantie.


Maandag met de taxi naar Sigiriya. Daar staan twee rotsbergen van ongeveer 300 meter hoog. De ene is helemaal aangelegd met trappen, en heeft tuinen en wat fresco's. Kost wel 30 dollar pp. En zelf klimmen.

De andere is bijna net zo hoog maar het pad is zeker aan het eind het betere klimwerk op grote rotsen. Maar $3 pp. Werd ons aanbevolen.


Brommertje gehuurd en de Hollanders kozen natuurlijk voor de tweede berg. Op de top was het uitzicht prachtig. Beetje heiig maar de landerijen met enkele irrigatiemeertjes en de bergen eromheen goed te zien. We waren met 8 mensen, gemiddelde leeftijd 25 maar door onze komst werd dat 35.

Op de andere berg zagen we de rijen in file op de trappen lopen.
Terug gedineerd in het restaurant naast ons guesthouse. Familie van de guesthouse-eigenaar maar zeer aan te bevelen! Het eten is hier goed, maar eigenlijk vaak hetzelfde: rijst en linzen en curries. Afhankelijk van  de kunde van de kok is dat saai of heel erg lekker.


Dinsdag een experiment: met een tuktuk 100 km naar Kandy. De tuktuk wordt op Sri Lanka ook gebruikt voor de langere afstanden, niet alleen voor lokaal verkeer. Volledig arko (alle ramen kunnen open), want geen ramen.


In Dambulla naar de buddha's in de rotsen geweest, prachtig, heet en vochtig. 

Eerst steile trappen en daarna door zalen met buddha's in veel standjes. En fresco's op de muren en plafonds, benieuwd hoe lang die het uithouden met al die toeristen en de vochtigheid. Ook nog enkele hindoe-beelden maar die waren wel naar achteren gezet. De Singalezen hebben hier duidelijk de overhand. Zeer de moeite waard alles bij elkaar.
Verder naar de kruidentuinen. Gratis (please tip) rondleiding door een 'student medicijnen' met uitleg over alle crèmes en kruiden die gemaakt worden van planten en bomen. Daarna kregen we folder met 25 producten in onze handen geduwd (I'm not a salesperson) met vreselijke dure potjes en kruiden. Afijn ontharingscrème komt altijd van pas op onze leeftijd en de student heel blij.
Vlak voor Kandy in een vreselijke file terechtgekomen die me terug deed denken aan Bangladesh. En nu bier met uitzicht over het centrale meer. En een uitstekende maaltijd.


Vandaag naar de tempel van de Tand van de buddha. We hebben al eerder een tempel van de Tand gezien, maar toen heel Sri Lanka door de buitenlanders was bezet, alleen Kandy niet (dit komt me bekend voor), hebben ze de Tand hierheen verplaatst omdat alleen degene die de Tand bezit rechtmatig heerser van het land kan zijn.


Dat die tand een belangrijke symboolfunctie heeft bleek wel in 1998 toen de oorlog nog woedde met het Noorden. Er was een zware zelfmoordbom-aanslag voor de deur, de tand overleefde maar er was veel schade. 

Dus nu ook zware toegangscontroles. En heel druk binnen, in de ochtend kun je de Tand eren en bewonderen. Tenminste, er staan zilveren ornamenten overheen, 6 stuks zoals bij Matroesjka poppetjes. 

We waren één van de laatsten die naar binnen mochten kijken want om 11.00 uur gaat het luik dicht voor de rest van de dag.


Nu wel genoeg historie gehad (vind ik)


Vervolgens naar het treinstation om de vooruitgekochte tickets op te halen. Helaas niet voor morgen de trein is volkomen uitverkocht vanwege een lang weekend dat morgen begint.Geen opmerkingen: