donderdag 19 februari 2015

Is dit een vogelreis, meneer?


Twee nachten in Tortuguero. Dat is een tropisch en nat gebied vlak aan de noord-oost kust van Costa Rica. Daar kom je alleen met een bootje en alles wat je daar wil doen gaat ook met een bootje.
Nou, inderdaad nat. We gingen erheen in de regen en we gingen terug in de regen. Maar!!!!! De ene hele dag dat we er waren was het droog. Dat is geluk hebben. 
Fullspeed op weg naar de ingang van het park, eerst kaartjes kopen bij de rangers
Heel stil en zoeken en kijken

Dus 2 boottochtjes gemaakt, de ene om half 6 's ochtends (ja, we staan hier altijd vroeg op, want om half 6 's avonds is het al weer donker en dan we doen we weinig meer) en de tweede na het ontbijt. Relaxed, in zo'n bootje, en we hebben veel vogels gezien. Veel slangehalsvogels, ijsvogeltjes, een Sungrebe, verschillende bijzondere reigersoorten, waaronder een spectaculaire Bare-throated Tiger-heron, zie foto. 

In de verte 2 groene ara's, nestelende oropendula's boven ons huisje.
We woonden op het smalle stukje grond met een de ene kant de zee en aan de andere kant het kanaal, waarop al het verkeer zich afspeelt in Tortuguero. Op die strook grond leggen overigens ook de zeeschildpadden hun eieren (vandaar Tortuguero, land van de tortugo = zeeschildpad), maar niet in dit seizoen. Op het eilandje ligt ook het enige kleine dorpje in de buurt. Daar nog naar toe gelopen. Beetje hippy-in-verval sfeertje.

En 's avonds op zoek naar de roodoog kikkertjes, die in de bomen wonen en in het donker op jacht gaan, naar insecten of, zoals op deze foto, naar elkaar. Het kleintje is het mannetje. 

Vandaar een lange dagreis naar Caño Negro, een wetlandgebied in het noorden. Je zult wel denken "alweer in die nattigheid?" En ja, het regende inderdaad de hele weg ernaartoe (ze hebben hier een onvoorstelbaar natte zomer), maar, de dag die we daar hebben rondgebracht op de rivier en het meer was redelijk droog. 

Behalve dat we aan het kanoën waren en zeiknat terugkwamen natuurlijk, van alle water die langs je peddels de boot in loopt. En van het zweet, want we waren eerst comfortabel de rivier afgedreven met 2 knopen, maar moesten vervolgens die hele ijzeren 2-persoons kano weer terug peddelen. Geen sinecure! 

Wel heel veel mooie vogels gezien onderweg (de heenweg, dus!). Veel ijsvogeltjes, een Boat-billed Heron, een Squirrel cuckoo en op het meer een hele groep Roseate Spoonbills en Wood Storks en Whistling Ducks. Dus alles bij elkaar wel de moeite en de spierpijn waard.
Boat-billed heron
Woodstorks


In de tuin van ons hotel waren ook mooie vogeltjes. Dit zijn een Golden-hooded Tanager en een Lineated Woodpecker die daar zat te broeden.

En nu zitten we bij de vulkaan Tenorio, waar we een zeer comfortabel huisje hebben met veranda en uitzicht op de vulkaan vanuit een groot bed. En ook een jacuzzi in de tuin, waar we aan het eind van middag in zitten.

S morgens doen we met een gids een wandeling en ondanks dat we nooit verder dan 200 meter van ons huisje verwijderd zijn scoren we 18 nieuwe (voor deze reis) soorten vogels. En een 3-teen luiaard die ons uitgebreid bekijkt op 2 meter afstand. En wij hem natuurlijk! Het blijft een bijzonder land.
Prehistorisch beest toch?
Zonsopgang boven de vulkaan met een prachtige lenticularis die daar een uur bleef hangen.


S middags een eind tegen de vulkaan opgelopen waar blauw water in de rivier stroomt. Niet spectaculair, wel de prijs van het nationale park en de weg ernaartoe, 9 km ongelofelijke steenslagweg. Één band ziet er nu een beetje zacht uit....

Geen opmerkingen: