vrijdag 5 april 2013

Dive eat sleep

Omdat ik een goedkoop retourtje naar de kust van Thailand vond maar weer eens gaan duiken in de Andaman zee: Similan eilanden, Surin eilanden, Richelieu rock en als toetje een wrakduik.
De eerste week geboekt bij Khao Lak scubadivers. Die verkopen wel veel plek op een boot (18) daarom voelt het vol en druk. Internationaal gezelschap voornamelijk westerse wereld.

Het duiken is steeds weer geweldig, zicht 25m en meestal geen stroming. Soms een groen monster: groene koudebel die uit de diepte komt, stroming, zicht wordt ineens slecht. En koud! Maar dat is weer goed voor de vis want die bellen zitten vol met voedsel.

Qua vis hebben we alles gezien, ook een haai die vlak voorbij schoot (zilverhaai). Alleen geen manta's die zijn dit seizoen schaars. Of toch een teken van structureel overbevissing?
Op de laatste CITES-conferenties is de manta op de rode lijst gezet evenals enkele haaiensoorten vanwege overbevissing. Maar dat wil niet zeggen dat er dan meteen niet meer op gevist wordt...

Richelieu blijft toch de mooiste plek met veel zacht koraal en scholen vis waar tonijnen, travelly's en barracuda's op jagen. Groot zeepaardje gezien, wat een leven de hele dag op dezelfde plek hangen en 100 keer gefotografeerd worden met flits. Ghost-pipefish, ribbon eal, octopus, diverse garnaalsoorten (mantis, harlequin). Ik weet de Nederlandse vertaling niet zo 1-2-3.

Na een duik stevig eten en daarna slapen. 4 keer per dag, vanaf 7 uur (erin) tot 6 uur (eruit), de eerste avond later na een echte nachtduik. Spectaculair met nachtdieren als krabben en 100den rode oogjes om je heen (garnalen).

Ik heb nog een week voor ik terugvlieg dus heb alweer geboekt voor 7 dagen vanaf morgen. De temperatuur in het water is 30c. Hopelijk is het wat minder koud als ik straks thuiskom...


1 opmerking:

Anoniem zei

Wat een lieverdjes, vooral die murene... Ineke