woensdag 14 december 2011

weekje duiken in de Rode Zee

Afgelopen week in Marsa Alam aan boord gestapt van de Rosetta. Het weer zat echt tegen, wind Noord 5-6 met golven van soms 2-3 meter. Wel onbewolkt en 23c maar de door de harde wind voelde het toch koud aan vooral als je net uit het water kwam.

Vanwege de harde wind zijn we niet ver naar het Zuiden gevaren en hebben ons reisdoel niet gehaald. Volgens de bemanning was het te choppy en zou de terugreis te lang gaan duren :-(

Nu zijn er hier veel riffen waar je wat rustiger kan liggen omdat de golven daar breken. Met de Zodiac (rubberbootje) werd je dan een eind weggebracht en dan onder water terug naar de boot. Zodra je 1-2 meter onder het oppervlak bent is alles rustig hooguit een beetje stroming maar geen onstuimig gedoe.

Veel mooi koraal met veel kleine visjes. Veeeeel koraal dat wel. Maar dat was het wel oja 2x een Napoleon. Maar verder geen interessante vis en eigenlijk heel weinig vis. Ander zeeleven zoals naaktslakken, kreeften, garnalen, noem het maar op: hardly any. Zicht matig, volgens de Duikleider omdat alle zeekomkommers zijn weggevist voor de export.
Ook hier is t gebeurd met het mooie duiken; ondanks dat het een reservaat is varen de vissersboten er gewoon rond.

Meest spannende was een doorgang tussen 2 riffen op 3 meter diepte door de golfslag leek het een wasmachine met veel bellen en geen zicht. Maar verdwalen kon eigenlijk niet met deze golfslag werd je er vanzelf uitgezwiept. Maar wel oppassen dat je niet op een rots knalde.

Toch nog 18 duiken gemaakt waarvan 2x 's avonds in het donker. Ook veel wrakken gezien ( niet iedereen weer dat hier zoveel riffen zijn?).

Na de laatste duik nog 24 uur op het schip rondgehangen in de 'haven' van Marsa Alam. We konden niet op de wal, en trouwens daar was afgezien van één theehuis ook helemaal niets te doen. De vastgoedcrisis heeft in dit deel van de wereld ook toegeslagen, overal betonnen staketsels die niet afgebouwd worden.

Op de terugweg van Schiphol, diep in de nacht, nog wel even genoten van de Geminiden. Wat een prachtige vuurbollen zo nu en dan!

fotoos op https://picasaweb.google.com/114431780191750534466/DuikenRodeZee


Geen opmerkingen: