zaterdag 2 oktober 2010

Aan de slag!

Vrijdagmiddag eindelijk het startgesprek met Ramona, Directeur van WFTO-Asia. En dat was heel verhelderend. Eindelijk kreeg ik een beeld van de opdracht die ze voor me in petto heeft: het meewerken aan het opzetten van het zgn. New Trading Model (NTM). Dit model zou er voor moeten gaan zorgen dat de export naar ' het Noorden' (= Europa, USA en Australie) vanuit het Zuiden sterk gaat groeien. Op het congres vorige week in Bangladesh was daar een positief besluit over genomen door alle aangesloten landen (19 landen in Azie).

Ik heb zo mijn twijfels wat de achtergrond van de keuze was voor het NTM. Is dit de enige manier om te groeien. Is dit juiste oplossing? Zonder nu hier in details treden blijken deze vragen al wel besproken zijn in afgelopen voorjaar, maar zijn deze documenten niet in de voorbereidingen naar mij gestuurd. In die zin sta ik dus op grote achterstand.
Maar goed, als het congres het besloten heeft dan is er blijkbaar commitment voor deze stap. ook al betekent het dat het noveau van de handel van land naar regio wordt 'getrokken'  en er centraal dus veel coordinatiewerk zal moeten worden gedaan. Gezien het grootste probleem (inflow van nieuwe klanten&orders) lijkt gecentraliseerde kracht op Marketing en Communicatiegebied wel voor de hand te liggen.

Er zullen vele producten ontwikkeld moeten worden om het NTM op poten te zetten. Van inventarisatie van -wie-kan-wat-maken-in-welke-hoeveelheden-en-kwaliteit tot het ontwikkelen en registreren van labels, verkrijgen van certificaten (vooral voor Food belangrijk), etc.

Er is een werkgroep ingesteld maar die moet nog opstarten. Lastig is dat het gaat om landsvertegenwoordigers op minimaal 2 tijdzones van elkaar dus even vergaderen is er niet bij.
Mijn bijdrage (heb ik vandaag met Ramona besproken) zal in eerste instantie het opzetten van het programma zijn om het NTM te ontwikkelen. Geen big bang maar stap voor stap met de mogelijkheid voor de Board om bij te sturen en de volgende fase pas te laten starten als de voorliggen fase netjes is afgerond en geaccepteerd.
Leren wordt een belangrijk doel/middel in dit traject. In een aantal landen landen zijn zaken op sommige onderdeen al goed geregeld, dus het uitwisselen van Best Practices is belangrijk.

Genoeg uitgelegd.

Met Ramona is het zeer prettig discussieren en ze is ook bereid om kritische kantekeningen te accepteren. En die geeft ze ook terug :-))
Dat maakt het werken zeer prettig. Tussendoor wordt er uitgebreid gelunched en over prive-zaken gesproken, ook altijd heel leuk. Voor een zaterdag was dit een zeer productieve dag!

Het weer is wat opgeknapt, beetje zon en weer ruim 30 graden. Gisteravond heeft het nog waanzinnig geregend en moest ik noodgedwongen een half uur extra in een restaurant rondhangen tot het wat minder hard tekeer ging.
Maar ach wat is tijd.

Zojuist nog 2 filmpjes op youtube gezet die een beetje een beeld geven van het verkeer bij EDSA-Noord, een stukje 7 baans weg met zij-aansluitingen. Het taxi-interieur is ook bijzonder...
Geen opmerkingen: