zondag 7 maart 2010

Doubtfull Sound

Van de Fransz Josef gletcher doorgereden naar Fox gletcher, 23 km verderop. In dit gebied zijn honderden glectchers maar de twee genoemde komen tot ver onder de vorstgrens naar beneden en zijn dus eenvoudig te zien. Dat ze onder de vorstgrens komen is te verklaren door het feit dat ze hun eigen kou meebrengen naar beneden en dat is te voelen ook als je er vlak voor staat, er waait een koude wind vanaf.

Langs de kust doorgereden, onderweg lekkere whitebait op wittebrood gegeten vlakbij Haast. Dat is hier een lekkernij en er zijn inmiddels vangstbeperkingen om te voorkomen dat de vis uitsterft. Daarna doorgereden naar Wanaka en aan het meer een cabin gehuurd. Prachtige plek maar erg druk, in de winter een ski-oord.
De volgende dag zeikende regen richting Queenstown en verder het vlakke land in naar de rand van Fiordland National Park in het ZuidWesten: Te Anau. Opstappunt voor onze nachttocht op Doubtful Sound.Sound is het woord voor fjord. Het Zuidwesten kent vele fjorden die in d ijstijd zijn gevormd. Boven relatief smalle geulen toren hoge bergen uit met steile wanden, groen met watervallen. Heel mooie plaatjes.
Bottlenose dolfijnen, Jan van Genten, zwarte scholksters, NZ zeehonden en uiteindelijk een yellow crested pinguin. Slechts één, in de rui (tis een vogel!) en dan kunnen ze niet zwemmen. Slechte foto helaas.
Veel verhalen over de 'pests' die ze hier hebben: fretten, marters, wezels en ratten roeien ontzettend veel dieren en zelfs diersoorten uit door hun eieren op de eten of de beesten zelf te vermoorden. De dag ervoor waren we nog getuige van een kill door een wezel op een konijn. In alle parken zie je vallen staan.

Het weer gisteren was onverwacht mooi en zonnig. Dat is niet vaak op de Sound. Geluk, we hebben uren op dek gezeten om alle mooie plaatjes in ons hoofd op te slaan. Op een foto krijg je zulke grootse landschappen niet echt goed. Vandaag is het al minder, het ziet er uit als regen vanacht of morgen. Ik begrijp dat bij jullie de winter nog steeds niet opgeeft, niet te geloven. Willen jullie wel zorgen dat de lente begonnen is als we thuiskomen?!

1 opmerking:

DorienB zei

of wij willen zorgen ..... nou, als dat zou kunnen. Raar weer hier hoor: ik kom net terug van een rondje joggen in het Stadspark* en daar ligt nog volop ijs en sneeuw op de paden. Niet alle paden hoor.
Toch heel mooi hier: ik ga nu zonnen op het balkon.

PS: ik probeerde een verwijzing te doen naar hanze.nl, naar de PL.hanze met de prachtige! draaideur-foto van Else. Staat er helaas niet op. Je moet geduld hebben tot je de papieren versie kan zien, Else.
Veel plezier daar, leuk om allemaal zo te lezen.

*) waar honderden beuken gekapt zijn :-(