woensdag 15 oktober 2014

Mission completed


Maandagochtend staan we op in een witte wereld. Het is stil in het dorp, er wonen 15 mensen in Bjorkliden. De 2 kinderen gaan 58 km verder op school.
De stilte is heel diep, je hoort het piepen en suizen in je oren als je gaat luisteren.

Na het ontbijt naar de winkel in Langträsk, 6 km verder. De winkel stond op het punt om te verdwijnen maar een soort crowdfunding actie onder de bevolking heeft iedereen nu mede-eigenaar gemaakt. We kopen de nodige spullen, er is best nog wel veel. Als we naar wijn vragen kan dat geregeld worden, maar dat moet besteld worden en is er dan vrijdag :(
Op de terugweg zien we een sperweruil maar voordat Ans haar fototoestel gepakt heeft vliegt hij weg. Er zijn nog wel wat vogels zoals de bekende kramsvogels, die moeten nog op trek.

Overdag verkennen we lopend de buurt, we lopen diverse kanten het dorp uit. Fotograferen de huizen. Steeds weer komen we in bos terecht met dennen, lariksen en berken. Ans plukt wat haarmos??? Het blijft bewolkt en sneeuwt soms licht. 
We gaan naar huis en eten stamppot peen en ui.

Dinsdag gaan we naar Piteå (piteo) en doen daar in de herenstraat boodschappen. In de systembollaget kopen we wijn! 
Dit plaatsje ligt aan de kust, hier ligt geen sneeuw. De bomen hebben nog bladeren hoewel sommige de bladeren nu laten vallen, in één keer. En omdat het hier permanent windstil is geeft dat mooie effecten onder de bomen.

We rijden terug langs de windmolens, die nog steeds stil staan. Windenergie is het hier niet. 
Haring in tomatensaus voor de lunch, lekker! De wolken breken, zon! Als er nu poollicht zou komen...
Aart kijkt op de app en het ziet er veelbelovend uit. Maar om 5 uur komen er weer wolken en trekt het dicht 😱

Om 6 uur komen er aurorawaarschuwingen op de app en we gaan net buiten het dorp langs de weg staan met open zicht op het Noorden. We zien in golven groene gloed in de wolken. Ans fotografeert, na enig experimenteren zien we wat op het scherm komen. 
De bewolking maakt het fenomeen wat diffuus, we zien niet de gordijnvormen die je wel op foto's ziet. Maar we zien ook wat sterren, de bewolking breekt?

Na een uur in de kou even naar huis om op te warmen. We blijven uit het raam kijken en het lijkt sterker te worden. Weer naar buiten! Boven het huis ontplooit zich nu de volle kracht van de aurora en we zien heldere groene wolken en zelfs wat streamers. Later op het fototoestel zien we ook rode gloed. 

Om 11 uur is het fenomeen wel voorbij en gaan we koud en tevreden bij de kachel zitten. Nog een wijntje en naar bed.

1 opmerking:

Ryan zei

Ik ben hartstikke benieuwd naar de foto's!