vrijdag 31 mei 2013

18 panelen erbij gelegd

Prijs zonnepanelen stijgt enorm

Zonnepanelen zijn de afgelopen weken met ruim 10 procent in prijs gestegen door de dreiging van de EU met een importheffing op Chinese zonnepanelen. De sanctie voor oneerlijke concurrentie moet op 6 juni ingaan.

nos.nl

Dus nog ff snel in april offertes gevraagd voor 18 panelen op ons voorhuis, goed voor 4,5 kiloWatt_piek.
Weliswaar Oost-West geori├źnteerd en dus niet optimaal qua opbrengst (schatting 70-80% van de optimale Zuidrichting). Maar tussen alle offertes zat er een heel goede bij. Direct subsidie geregeld via Senternovum, nog voor de panelen geplaatst werden was dat geld al binnen.
Vanochtend redelijk zon hier en de eerste kiloWatten lopen al binnen.
Omniksol (de omvormer die de gelijkspanning omzet naar netspanning) heeft een mooi portal waar de opbrengst online uit te lezen is).De montage werd op donderdagmiddag gedaan en verliep goed slechts 2 dakpannen gebroken (kan gebeuren).
De bomen staan aan de Noordkant en schermen de zon alleen in hoogzomer af (ochtend- en avondzon, de zon komt nu NO op en gaat NW onder). Dus al met al geen ideale plek maar op ons rieten dak is het leggen van panelen niet mogelijk.

Ons totale energiegebruik aan elektriciteit wordt nu ECHT groen opgewekt: zonnepanelen en 4 deeltjes windmolen van de Windcentrale.
Nu kijken of we ook gasneutraal kunnen worden.....
1 opmerking:

PE4BAS, Bas zei

Hallo Aart, dit stukje zou ook goed staan op je radio amateur blog. Misschien kun je het doorlinken? Kun je de stroom ook gebruiken als de netspanning wegvalt? Of heb je er dan niets aan? Vooral die online gegevens zijn erg leuk. Als ik zie wat voor een opbrengst je hebt per dag met zon. Dat is heel wat, veel meer als wij zelf per dag verbruiken. In de winter is dat natuurlijk een stuk minder. Jammer dat ik geen geld heb voor zulke investeringen. Het zou veel meer gesubsidieerd moeten worden. Ik probeer nog wel een paar kleine panneeltjes te krijgen om straks wat accu's te laden voor mijn nieuwe radioshack. Ik wil eigenlijk een geheel standalone systeem daar in hebben, geen afhankelijkheid van het net meer. Bedankt voor de info ook wat betreft het kopen van een stukje winmolen. 73, Bas