donderdag 15 september 2011

Busbaan Peize: een fiasco

Eind 2008 schreef ik er al over in mijn blog (helaas is dat item gewist op punt.nl) maar het blijkt toch uit te komen: de busbaan Peize-A7 werkt niet, van geen meter. Kosten *&^% miljoen.
De toenmalige wethouder (wie kent hem nog?? ik niet) vond het geen probleem, het zou de doorstroming bevorderen vooral van het Openbaar Vervoer.
Uit eigen waarneming was al duidelijk dat de busbaan niet functioneert. De busbaan wordt alleen in de ochtendspits geactiveerd (06-09 uur), maar ik heb er nog geen bus op gezien. De herfstbladeren liggen erop en worden er niet afgereden door de bussen. De dubbele kruising in Peize en Peizermade is een constructie van  ....  en duur met stoplichten en afstandsbediening. En in de winter (met sneeuw en ijzel) moet er apart gestrooid worden voor 3, 2, 1 of 0 bussen die er gebruik van maken. Kortom, weggegooid geld.

Maar vandaag stond het op ditispeize.nlBuschauffeurs begrijpen busbaan ook niet
De door, voor bussen, rood licht rijdende bus zal bij Peizermade achteraan in de file aansluitenDe miljoenen kostende busbaan blijkt totaal niet te functioneren. Op het moment dat er richting de A7 een file ontstaat gaat het verkeerslichtensysteem in werking.
Op de foto is te zien dat de vooraankondiging (zwart/witte paal) voor de bus aangeeft dat de bus naar links de busbaan op moet.
De lampjes op de verkeerslichtinstallatie staan voor de bus op rood. De bus dient te stoppen, voor tegemoet komend verkeer gaat het licht dan op rood, waarna de bus wit licht krijgt om de busbaan op te rijden. Dit kan ook geautomatiseerd, waardoor de bus niet hoeft te stoppen, echter bij oplevering van het systeem bleek de software van de Q-bussen hiervoor niet in orde. Een paar chauffeurs gevraagd naar de werking van de busbaan gaven aan dit niet te weten, 'welke busbaan?' was nog wel de meest zeggende.


Geen opmerkingen: