zondag 19 januari 2014

Van de bergen naar de kust

We zijn nog steeds de hitte en de branden aan het ontvluchten. Maar de zon staat in Australië recht boven je hoofd, dus ook al is de buitentemperatuur hoog in de bergen maar 27 graden, het blijft heet.

We gaan naar de Snowy mountains, een groot berggebied, met de hoogste top van Australië, Mount Kosciezcy. Daar vinden we een N.P. kampeerplek aan een riviertje. Lekker om in te liggen en af te koelen. Misschien verstandiger om eerst je kleren uit te doen, denk ik achteraf.



Else was er ff ingevallen

Alleen blijken er 's avonds erge horzels te zijn. Hoe meer ik er doodsla, hoe meer er komen. 's Nachts zijn ze goddank weg, maar 's morgens bij het ontbijt verschijnen ze weer. Wegwezen dus!

Een dagje toeren door het park, o.a op zoek naar een leuke kampeerplek zonder vliegen. Die is er niet (maar een ranger zegt dat het andere zomers veel erger is...)We kijken dus alleen naar de mooie uitzichten en rijden door naar Cooma. En daar eten we erg lekker Thais.

We gaan naar de (Oost-)kust, waar het een heerlijke koele 29 graden moet zijn, volgens de tv.
Aan de kust vinden we een hele mooie campsite, weer in een NP. Zo'n 20 meter boven het water staan we op een klein klifje, met beneden ons het strand. Zeewind en zeezicht, rustig. Fantastisch.
Een prachtige volle maan komt op boven zee.






Maan, Jupiter en Sirius

's Nachts zijn er "things that go bump in the night" tegen onze camper. Maar niet, zoals bij de buren, last van kangeroe's, possums en kleine ratjes die je in de nacht aankijken door het gaas van de tent en probeerden voedsel te stelen. Voordeel van een campervan. Bij de koffie wel een leguaan van een meter in de boom naast ons. We staan hier in een blooming zoo!





De volgende nacht weer een mooie plek, in een bos langs de kust. Drukker, maar het is ook zaterdagavond, dus dat is te verwachten. Op 100 meter van 2 baaien, en je kunt zelfs koud douchen hier.

Maar wij willen wel weer een warme douche en zitten (alweer? alweer!) in een motel. Nog 2 nachten te gaan tot Sydney. Morgen gaat Aart misschien duiken, maar voorlopig is hij de enige liefhebber en daar varen ze niet voor uit. We zullen zien. Morgen gaan we ook de hippycamper uitmesten en ompakken, klaar voor het inleveren van de auto en ons 5-sterren hotel in de laatste nacht.

De temperatuur in het hele land is nu gezakt behalve in Alice Springs dat even 20 graden koeler was dan Melbourne maar nu weer 40c. Er zijn nog 80 branden gaande aangestoken door het onweer, sommige erg groot.

Drank
Is hier voor minderjarigen moeilijker te bemachtigen dan bij ons. Er is geen alcohol in een supermarkt. Daarvoor moet je naar een bottleshop, waar je onder de 18 niet in komt. Soms is het een "drive thru". Sommige restaurants zijn BYO (bring your own) en dan kunnen ze corkmoney rekenen, 2 dollar of zo, voor het glaswerk.



- Posted using BlogPress from my iPad

Location:Hawke Street,Huskisson,Australië

dinsdag 14 januari 2014

Het wordt weer heet


We rijden langs de zuidkust, Great Ocean Road. Deze kust bestaat uit rode krijtrots, die hardere en zachtere stukken kennen. En krijg je stukken die afbreken en wegspoelen en stukken die blijven staan. Totdat...



Otofoto tegen de zon in


Zo zijn er van de 12 Apostelen maar een stuk of 7 over. Dit heet de shipwreck coast, want het zuiden van Oz is de koudste kust, met harde stormen uit Antartica. Stukje rijden langs baaien met witte of rotsachtige stranden, koffie aan de boulevard en eggs Florentine (gepocheerde eieren met hollandaisesaus en zalm en avocado).

Het is mooi maar niet spectaculairder dan we elders hebben gezien. Wel druk. Vroeg in de middag schuiven we een leuke riviercamping op en cocoonen de rest van de dag.

De volgende dag rijden we het deel waar de weg op de kustlijn loopt, slingerend al naar gelang de limestone al is afgebrokkeld. Appollo Bay is druk maar daarna in Lorne komen we in een file! Het blijkt dat er een zwemhappening is (pier to pub race) waar duizenden mensen aan meedoen of naar komen kijken. We rijden snel de bergen in naar een microcamping in het national park. Met 5 auto's is het 's middags niet druk maar tegen de avond komen er meer en 's morgens tellen we 23 auto's en campervans, dubbel geparkeerd. Het is even laveren om eruit te komen.


King parrot male


Splendid blue wren, het blaauw is fantastisch blaauw.

Het is bewolkt maar het warmt op als we Melbourne rechts laten liggen en richting Alpine en Snowy Mountains gaan. We zijn nu 150 km. boven Melbourne in een vriendelijke, maar uitgestrekte campsite aan een rivier, omdat we een hook-up nodig hebben voor een nacht om al onze apparatuur op te laden. Ook de koelkast!

Na een korte rit op maandag zijn we nu op Mount Buller, 1600 meter hoog. En wachten we de hitte af die gaat komen, morgen 44 graden op zeeniveau. Alpine village is een ski-resort, nu is het rustig met groene weiden en skiliften die stilstaan. We boeken 2 nachten in het hotel.

We hebben nu ruim 6000 km gereden en zijn nu 700 km van ons eindpunt Sydney. Nog 8 dagen te gaan dus we kunnen lekker rustig aan doen. Maar het is bloedheet beneden, dus het is of in de bergen of direct aan de Oostkust aan zee.
Overdag kun je niet veel doen maar we maken een wandeling op de berg, start 06.30 en om 10 uur weer binnen.








Deze foto laat zien dat onder de verbrande bomen het jonge spul alweer omhoogkomt. Ze hebben hier een grote brand gehad in 2007 die nėt voor het dorp gestopt kon worden.
Branden zijn hier nu aan de orde van de dag, wat we in Nederland op tv-krant zien is het topje van de hete ijsberg. De awareness is hoog maar toch is het niet te voorkomen blijkt elke dag weer.

Wat lezen we voor rare berichten op NOS.nl over penningmeesters?


Observaties
Je ziet niet veel fietsers, meestal zijn het wielrenners op de weg of terreinfietsers. Maar nauwelijks commuters in dorpen of steden.
In de stad wordt vaak op de stoep gereden, dat is veiliger? Helm is verplicht.
Maar dan mag je wel op de vluchtstrook van de M1 rijden bij Melbourne, waar de auto's met 100 km langs je rijden.

Roken is in Australië een dure hobby. Een pakje sigaretten kost 26 dollar, dat komt op 66 eurocent per sigaret. Alle pakjes zien er hetzelfde uit: zwart met een afschrikwekkende foto van een uitgemergeld stervend mens. In het klein ergens de merknaam. De sigaretten worden in een winkel in zwaar beveiligde kasten bewaard, met grote posters erop van de helplijn, roken onder de 18 is verboden, etc.










Posted using BlogPress from my iPad

Location:Summit Road Mount Buller,,Australië

donderdag 9 januari 2014

De Zuidkust

Grampians en Great Ocean road

Maandagmorgen rijden we weg bij Ella en Kees, we hebben het er prima naar ons zin gehad. We gaan eerst naar Appollo verhuur om de 2de accu te laten vervangen zodat de koelkast het langer uithoudt (koelt). Dat gaat snel: net genoeg tijd om koffie te zetten en op te drinken.

Na uren rijden parkeren we in Little Desert national park. We zijn alleen, later komen nog een vader met zoon. Hoogseizoen? Valt mee. s'Avonds lopen er een dozijn emu's op de camping, vreemde vogels.
Parakeets zien we altijd.




YouTube Video

We rijden de volgende dag door naar de Grampians, een groot bergachtig park. 2 jaar geleden is dit volkomen afgebrand, de sporen zijn goed te zien. Maar het gevolg is wel dat er veel groen opschiet, de één zijn dood....

We lopen door bossen mimosa. Bergen rijzen hier op direct vanuit de immense vlakte. Vreemd. Het zijn ook relatief kleine gebieden, die bergketens.

We kamperen op een holiday-park onder Nederlandse leiding. Witte kaketoes zijn hier volkomen gedomesticeerd en schreeuwen de hele camping bij elkaar. Ook hier emu's. En een keuken en douches, lekker.









We maken de volgende dag een dagwandeling via wat watervalletjes naar een van de uitkijkpunten. Dat is 400 omhoog in 3 1/2 uur en 2 uur terug en geeft een prachtig uitzicht over de vallei.



Bij terugkomst is het koelsysteem in de auto weer uitgevallen. Shit!
We rijden door naar een national park camping verder in de vallei en drinken de wijn op voor ze te warm wordt. Die NP-campings zijn altijd klein en rustig. Hier hebben ze een douche met een emmer die je vult met (koud) water, waar een kraantje onder zit. Lekker, na een warme wandeling. Het is inmiddels weer tussen de 25 en 28 graden.

Vanuit de Grampians naar de zuidkust om de Great Ocean Road op te pikken. We zien Port Fairy, vanwege de naam natuurlijk, maar het is ook een populair klein kustplaatsje. Een beetje te Zandvoort in het hoogseizoen, dus we zijn nu in Warrnambool. In een motel, want campersites op z'n hudje-mudje is niet waar we dol op zijn. Wij willen de wereld wat leger.




- Posted using BlogPress from my iPad

Location:Spence Street,Warrnambool,Australië

zondag 5 januari 2014

Barossa valley

Na een regenachtige rit in Adelaide gearriveerd. Het laatste stuk moest echt op de routeplanner-gps, want het grootste deel van Adelaide is in de heuvels gelegen en die wegen gaan op en neer en links en rechts.

Ella is een andere nicht van Else. En daar zijn we nu op bezoek. Prachtig huis tegen de heuvel. En weer eens uitgebreid douchen en een lekker bed!



Vrijdag naar Evelijn, Age en Nora geweest, die wonen een dal verder maar dat is wel 15 minuten rijden... Ook een mooi huis met uitzicht. We zijn met hen door het Koala-laantje gereden. Koala zien er lief en een beetje dom uit. Ze zijn ook dom, las ik ergens: ze hebben maar erg weinig hersens omdat ze alle energie nodig hebben om de gif uit de eucalyptusbladeren te verwerken. Dat kun je ze wel aanzien, niet?





daarna gaan lunchen



en een wandeling gemaakt in de botanische tuin en ondertussen veel gepraat over het leven hier. Leuk om te horen en te zien dat het ze goed gaat. En ook om een deel van Adelaide te zien, een grote stad van 100 bij 20 kilometer! Met 1,2 miljoen inwoners.

Zaterdag met Keith (Kees) en Ella naar Barrossa valley geweest, een beroemd wijngebied. Echt gigantische wijnvelden oa van Jacob's Creek, waar we ook geproefd hebben.






YouTube Video

Uitgebreide lunch bij Maggie Beer, de Australische Jamie Oliver.


Nog wat andere wijnkelders bezocht (alwaar geproefd, natuurlijk) en daarna door de heuvels naar Mount Lofty voor een uitzicht over de metropool. Ella zag daar 2 geelstaart zwarte kakatoos!







YouTube Video

Vandaag een rustdag, gebruikt om de route voor de komende 2 weken uit te zetten en de bus op te ruimen. We gaan naar het zuiden naar de Great Ocean Road, langs de kust richting Melbourne. Nog 2 weken te gaan voor dit stuk. Een makkie!

- Posted using BlogPress from my iPad

donderdag 2 januari 2014

We zijn in Adelaide!

We waren van plan een fors stuk door het binnenland te rijden om een beeld te krijgen van de grootte en leegte van Australië. Niet echt de outback in (te heet en te ver), maar wel langs de grenzen ervan. Dat beeld hebben we inmiddels wel.
Dagen gereden door oneindige velden van droog gras en graanstoppels (al geoogst). Koeien en soms schapen. Dooie kangeroe's langs de weg. 2-baans, slechter dan de Groningerweg ook als je bijna stilstaat hobbel je nog.
Er wordt erg veilig gereden, dat is heel ontspannen.

Onder bomen ligt veel dood hout, daar worden wij wat hebberig van. Maar wie heeft brandhout nodig in deze temperatuur?
Het is bloedheet, 40 graden, dus we nemen 2 nachten een motel (met zwembadje en airco). We zijn niks te beroerd om zo nu en dan luuks te doen.

We zijn inmiddels door New South Wales heen en in Victoria, die wel zomertijd kennen en dat scheelt meteen een uur licht. Om 5 uur staan wij echt niet op, hoeveel lawaai de Cookaburra's en de parakeets ook maken. En beter om 9 uur donker en naar bed dan al om 8 uur.

We hebben 2 keer gegeten bij de RSL. Dat staat voor zoiets als oorlogsveteranen (ook de moderne zoals uit Afghanistan). Het is een groot sociaal gebeuren met gokhallen, tv met cricket en paardenraces, bar en keuken. 60+ ers, zoals wij, hebben korting :))







Daarna zijn we de bergen in gegaan: N.P. Mount Kaputar. Dat is wel 1400 m omhoog en koelt inderdaad lekker af snachts. Dan is het weer erg leuk om een hippycamper te hebben. Mooie vogels gezien!
We maken daar 2 hikes maar besluiten de volgende dag toch verder te gaan: hoe lager je komt op de berg, hoe méér vliegen.

De volgende 2 nachten hebben we ook doorgebracht in National Parks: In Goobang NP en in Cocoparra NP. Allebei, verbazend genoeg, gratis, 's nachts koel, en leeg op ėėn andere camper na, 2 hectare camping met voorzieningen zoals bbq en wc. Geen water, maar dat hebben we zelf.






Prachtige sterrennachten. 'S nachts vliegt er een koekoek over maar bij nader inzien is het een uil, de zuidelijke boobook. Goed luisteren om het verschil te horen! Verder zien we weer een nieuwe kleur parkieten en bijeeneters.



Op oudejaarsavond hebben de aardige buren champagne, de avond kan niet meer mislukken. Korte avond overigens: voor 10 uur liggen we er in. Gelukkig Nieuwjaar, iedereen!


Na 3 dagen park zonder douche zijn we wel smerig, dus vandaag weer een motel met airco en douche. Het is ineens weer 40 graden dus goed getimed. Onderweg emu's gezien! Het is nog minder dan 400 km naar Adelaide, dus morgen komen we daar aan.


- Posted using BlogPress from my iPad

Location:Rebecca Place,Flagstaff Hill, Adelaide,Australië